Předchozí odpověď je špatná - není ŽÁDNÁ situace, kdy by zaměstnanci místo 100 % náleželo 60 % mzdy.
Pokud vám byla nařízena karanténa, náleží vám náhrada mzdy ve výši 60 % průměrného výdělku, který je upraven obdobným způsobem, jakým se upravuje denní vyměřovací základ pro výpočet nemocenského .
V případě, že vám karanténa nařízena nebyla, náleží vám náhrada mzdy ve výši 100 % průměrného výdělku, pokud zaměstnavatel nerozhodl o částečné nezaměstnanosti - v takovém případě by vám náležela NÁHRADA MZDY ve výši NEJMÉNĚ 60 % průměrného výdělku.
Zdravím, pouze názor - § 209, odst. 1 ZP dočasné omezení odbytu, jak píše Aion, částečná nezaměstnanost. Tamtéž § 209, odst. 2 ZP - kde nepůsobí odborová organizace, nahrazuje dohodu o výši průměrného výdělku vnitřní předpis zaměstnavatele.
Mně z toho tedy výslovně nevyplývá, že při absenci odborů musela být náhrada také 60% nebo víc. Ideální by bylo se dohodnout, kolik zaměstnancům "stačí" versus kolik zaměstnavatel unese, a pak vydat vnitřní předpis.
kuchař i číšník berou ZARUČENOU mzdu, což zdaleka není minimální mzda. pokud ne, měli se proti tomu ohradit.
ano, je to zlý, ale pro zaměstnavatele bych řekla možná ještě horší, žádné tržby a všem zaměstnancům platit 60 % mzdy. vyčkejte, až bude oficiálně schválena nějaká pomoc, jak zaměstnancům, tak zaměstnavatelům a OSVČ.
I v dnešní době, bere číšník servírka minimálku. A to ještě málo kdo dá plný úvazek.Ještě v horším jen DPP nebo DPČ. Jsem z oboru, práci dělám 15 let ráda. Ale až po 12ti letech jsem našla (normálního) zaměstnavatele, který mi dal smlouvu a to jen z důvodů, že nutně potřebovali člověka. Není dobré se vyjadřovat vůbec k oboru či tématu člověku neznámém. A nedělají to jen malé restaurace, hospůdky, ale i luxusní restaurace. Tohle je Gastronomie a tak to v ní funguje. A kuchař, který dělá za minimálku není normální. I za 20000 je málo.!
ale to je problém těch kuchařů a číšníků, že raděj za minimálku (naprosto protizákonně) a zbytek na ruku. právě proto, že s tím souhlasí, to tak je. teď, když byl nedostatek těchto lidí, tak se to zlepšilo. Mě je tento obor známý hodně, a to podstatně déle než vám :-) a můžu vám říct, ani jeden kuchař ani číšník z naší rodiny nepracoval za minimálku, i když pak hledání zaměstnavatele trvalo dýl. a ani jsme nikdy za dobu provozování restaurace nedávali zaměstnancům minimální mzdu. je to o lidech.
Vážení a milí, to máte z toho, že děláte za polovinu mzdy oficiálně a polovinu "na ruku" bez papírů. Pak máte narvané hospody hosty, co hledají za pár korun skvělé jídlo a obsluhu, jste utahaní a váš šéf je v balíku. Když se něco stane, v klidu to přežije. Vy ne, protože dostanete všechny nároky jen z oficiální mzdy (a nejen nemocenskou, důchody nebo ošetřovné). Kuchaři nevěděli, co by si za práci řekli. Klidně 40 nebo 50 tisíc... Všichni majitelé gastrofirem sháněli kuchaře a na trhu práce zůstali jen kuchaři zoufalci nebo alkoholici. Tak teď holt musíte čerpat z těch peněz, které jste dostávali na ruku ;-)!
Takto jsme postupovali my, domnívám se že správně, dnes jsem odeslala tento text jako dotaz na ÚP:
prosím Vás o laskavé vyjádření k možnosti použití ustanovení odst.b) § 207 zákona č. 262/2006 sb.:
Prostoje a přerušení práce způsobené nepříznivými povětrnostními vlivy
b) v důsledku přerušení práce způsobené nepříznivými povětrnostními vlivy nebo živelní událostí a nebyl-li převeden na jinou práci, přísluší mu náhrada mzdy nebo platu ve výši nejméně 60 % průměrného výdělku.
Je možné využít tohoto ustanovení pro zaměstnance zaměstnavatele jehož provozovna je uzavřena v důsledku usnesení vlády č.:211 zákaz přítomnosti veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb ze dne 14.3.2020?
Nařízené neplacené volno nelze, pouze dohoda se zaměstnavatelem.
Neplacené volno se neposkytuje na základě dohody se zaměstnancem, ale pouze k jeho žádosti. Rozhodl tak NS, nechce se mi hledat.
Přerušení práce z důvodu nepříznivých povětrnostních vlivů - vždy byla tato překážka interpretována tak, že přichází v úvahu pouze u činností, jejichž výkon na povětrnostních vlivech závisí - lesnictví, stavebnictví, zemědělství. Od roku 1997 s tímto výkladem trochu zahýbaly povodně, to je jiná věc, takže zákaz provozu restaurací rozhodně pod tuto překážku nespadá.
Zbývá živelní událost - podle příčin - přírodní živly ne, lidský činitel ne, smíšené příčiny také ne.
No nevím, nevím.
Ano, rozumím, také mám pochyby, proto dotazuji UP.
Postup jsem volila s ohledem na často zmiňovaná doporučení
třeba zde:
https://advokatnidenik.cz/2020/03/13/jak-minimalizovat-mzdove-naklady-v-dobe-koronavirove/
jak jsem psala výše, v době nouzového stavu - živelné události! to vychází na min. 60 %. Aion sice tvrdí cosi jiného, ale je mimo.
Nepříznivé povětrnostní vlivy nebo živelní události - ůže dojít k situaci, kdy není s ohledem na zaměstnancem vykonávanou práci možné realizovat pracovní závazek kvůli události mající povahu vyšší moci. Překážkou výkonu práce může být jak ohrožení života nebo zdraví zaměstnance (nebo 3. osob), tak poškození výrobního zařízení prostřednictvím vyšší moci.
tolik komentář k danému §
no a proč je to živelní událost i když se netopíme a nehoříme?
Nouzový stav
Stav vyhlašovaný vládou ČR, popř. předsedou vlády ČR v případě živelních pohrom, ekologických nebo průmyslových havárií, nehod nebo jiného nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost.
(Ústavní zákon č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky)
Zdravím, víte že nemám tendenci se hádat o slovíčka, když je výsledek stejný - jako živelní událost chápu požár, povodeň ..…. Pokud se držím tématu hospoda, vláda v nich zakázala přítomnost veřejnosti a tím jím brutálně omezila odbyt. Podle mě se na to ten § 207 písm. b) ZP prostě nehodí, musí se jít podle § 209 ZP a tam se bez odborů vyžaduje vnitřní předpis. Bez vnitřního předpisu=v tuto chvíli dle § 208 ZP náhrada 100%.
Já chápu pojem "živel" spíš ve smyslu fyzikálním, jak přírodní sílu, "živelní pohromu" pak jako nějaký ničivý účinek působení této síly. Virus mi do toho nezapadá, on ty podniky nebourá, ty podniky byly státním zásahem "zavřeny" preventivně proto, aby virus neboural lidi. Prostě jiná situace, o tom to celé je.
Ano, je to tak. podle nového nařízení vyplývá, že by měly zavřené restaurace a jejich zaměstnanci být placeni 100%, ale pokud si zaměstnavatel ošetří podle ZP vnitřní nařízení, bude dávat zaměstnanci 60% (další ochcávka), i když z logiky věci vyplývá, že by kategorie zaměstnanců gastra spadali do skupiny A (jako karanténa), protože jim byl vládou provoz omezen/ukončen z nařízení vlády.
Zaměstnavatelé vědí, jak ušetřit ještě na zaměstnancích.
Zdravím, když se toho zatím neujal nějaký profík - tím vnitřním předpisem vydaným podle § 209, odst. 2 ZP se právě stanovuje procento té náhrady v intervalu 60-nekonečno %.
Podle § 305 ZP musí být písemný, nesmí mít zpětnou účinnost, musí být vyhlášen "na nástěnce" a do 15 dnů s ním musí být seznámeni zaměstnanci, 10 let se archivuje. Očekávám, že budou-li opravdu přiznány nějaké státní náhrady, bude s tím jako obvykle tři pr… byrokracie a tohle bude určitě "příloha č.1" k žádosti.
profík se nějak odmlčel, když tvrdil blbosti :-)
pokud nemají ve chvíli, kdy pošlou zaměstnance domů, žádnou směrnici na víc než 60 %, tak zaměstnancům bez dalšího musí vyplatit 60 %.
pokud ke dni kdy nastaly překážky je předpis, který stanoví víc, vyplácíte víc.
takže to, co jsem napsala hned jako první odpověď - je nárok na 60 % ze zákona. za 30 let praxe jsem se nesetkala s tím, že by soukromá dopravní firma, natož restaurace, např. v kolektivní smlouvě dobrovolně slíbila víc.
neb světe div se, i když tomu VN nevěří, výjimečný stav je považován za živelnou pohromu.
Zdravím, a opravdu to nemusí být bez vnitřního předpisu 100% podle § 208? Samotnému mi to zní jako totální papírokracie, jenže takový je celý zákoník práce "pokud zaměstnanec z vnitřního předpisu předem nezjistí, že dostane 60% (aby se třeba mohl jít ucházet o práci do jiné hospody v ulici-sorry, nemístné;-), může právem čekat, že dostane 100% a tak je také dostane"
Nemohl-li zaměstnanec konat práci pro jiné překážky na straně zaměstnavatele, než jsou uvedeny v § 207,...
a co je v § 207? živelná pohroma. a co je vyhlášení pandemie WHO? a vyhlášení nouzového stavu naší vládou? živelná pohroma, katastrofa, a už nemám čas vysvětlovat znovu a znovu proč je to živelná pohroma. koukněte teda když nevěříte předpisům na wiki.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Katastrofa
pracovník zjistí ze ZP, že musí dostat 60 %. z vnitřních předpisů zda má nárok na víc. ale jestli najdete hospodu, kde dávají předpisem víc, prosím napište, byl by to českej unikát.
Dělám ve stravování v kuchyně jako kuchařka, ve fabrice, budou chtít zavřít, my ale nepatřím pod fabrikuu, my jsme jiná firma, zaměstnavatel nám řekl že půjdeme na UP, jak musí být napsaná výpověď, pokud bude s dohodoumam nárok na 45 procent, pokud bude výpověď že strany zaměstnavatele je nárok na 65 procent, a to este mám starou dovolenou což řeknu že nebude nikomu tetkom proplacet ani psát, prosím poraďte, s pozdravem Katka
Dobrý den, mohu se prosím zeptat? V programu ANTIVIRUS (ochrana pracovních míst) vydali opatření B - zaměstnanci jsou doma za 100% a 80% bude poskytnut příspěvek zaměstnavateli. Poprosil bych o vysvětlení, takže zaměstnanci už nemohou být doma za 60%? A pokud ano, když jsme vydali vnitřní předpis, i když dáme 60% tak pak i tak můžeme žádat stát o příspěvek? Děkuji a přeji klidnou neděli
ANTIVIRUS - PROGRAM NA OCHRANU ZAMĚSTNANOSTI
Ve čtvrtek 19. 3. 2020 vláda schválila návrh program ochrany zaměstnanosti Antivirus. Má pomoci firmám ochránit pracovní místa. Stát bude prostřednictvím Úřadu práce ČR kompenzovat firmám vyplacené prostředky. Toto opatření pomůže zaměstnavatelům lépe zvládnout současnou situaci a nebudou tak muset sáhnout k propouštění.
- Komu a za jakých podmínek budou kompenzace náležet?
Zaměstnavatelům, jejichž hospodářská činnost bude ohrožena v důsledku šíření nákazy, bude poskytován příspěvek na plnou či částečnou úhradu náhrad mezd, které budou zaměstnancům náležet z důvodu překážky na straně zaměstnance (nařízení karantény) nebo na straně zaměstnavatele (překážka – uzavření provozovny z důvodu nařízení vlády uzavřít provoz), bude-li prokázáno, že překážka v práci vznikla v důsledku nákazy COVID-19.
- Kdo bude příspěvek vyplácet a jak dlouho?
Příspěvek bude poskytovat Úřad práce ČR, výše a doba poskytování bude závislá na důvodu vzniku překážky v práci, u každého zaměstnance bude nutné odlišit důvod překážky v práci.
- Jaká konkrétní opatření budou realizována a na jaké situace reagují?
Režim A - Nařízení karantény zaměstnancům. Náhrada mzdy nebo platu bude zaměstnancům vyplácena ve výši 60 % průměrného vyměřovacího základu. Zaměstnavateli bude poskytnut příspěvek v plné výši vyplacené náhrady mzdy.
Režim B - Nemožnost přidělovat práci zaměstnancům z důvodu mimořádných krizových opatření vlády. Zaměstnavateli je na základě usnesení vlády o přijetí krizových opatření v souvislosti s výskytem nákazy COVID-19 nařízeno uzavření provozu. Náhrada mzdy nebo platu vyplácena zaměstnanci ve výši 100 %. Zaměstnavateli bude poskytnut příspěvek ve výši 80 % vyplacené mzdy.
- Kdy má zaměstnavatel žádat o vyplacení náhrad?
Realizace podpory je nastavena tak, že zaměstnavatel bude žádat o refundaci vyplacených náhrad mezd po skončení vykazovaného období, tj. po skončení kalendářního měsíce, za který bude o příspěvek žádat. Za měsíc březen tedy bude zaměstnavatel podávat žádost na počátku měsíce dubna. Podrobné informace k čerpání podpory včetně žádosti o čerpání podpory budou zveřejněny v průběhu příštího týdne.
Dobrý večer,
Mohu touto cestou poprosit zde o radu či názor? Jsem zaměstnána na plný úvazek v pohostinství,provozovna je tedy uzavřena,pouze dopoledne do 15 hodin je možno obědy s sebou. Dle zaměstnavatele mi náleží 80 procent průměrne mzdy ,ale na ty dopoledne mi bylo nařízeno chodit do práce. Otázka zní,toto už mi zaměstnavatel platit nemusí??dostanu pouze zmíněných 80 procent??
Děkuji za odpovědi
Hezký vecer
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
17. 3. 2020 18:13
Dobrý den, moc bych poprosil pro radu. Pracuji jako kuchař. Restaurace je zavřená, máme pouze výdejové okénko na jídlo v krabičce. Na směně nás je 6 kuchařů, ale všichni musíme zůstat doma, pracuje pouze šéfkuchař. V dohledné době nás potřebovat nebudou. Dovolenou nečerpáme. Rád bych se zeptal, zdali jsme doma za 60% či za 100% průměrného výdělku. Nejdříve nám bylo řečeno, že jsme všichni doma na povinném neplaceném volnu, ale to si myslím nemohou dovolit, když jsme o neplacené volno nikdo nežádal. Děkuji za radu a přeji příjemný večer