Podívejte se na text žádosti v odkazu níže, jsou tam podmínky.
https://osetrovne-osvc.plus4u.net/zadost/
Ano, toto jsem četl jako první a všechno splňuji. Ale tento bod mně vrtá hlavou:
jsem tuto činnost nemohl/a vykonávat
Já tuto činnost mohu vykonávat, ale jsem velmi omezen. V podstatě jsem rád za 1-2 hodiny práce v noci.
Proto mně zajimá, zda-li mohu či nemohu o ošetřovné se přihlásit, leč si myslím, že na to právo mám, ale jistý si právě nejsem.
Dle mého názoru, home office můžete při ošetrovném dělat ale na dávku nemáte nárok z důvodu pobíraní rodičovkého příspěvku manželky (dnes jsem se to dozvěděla, boužel taky nebudeme mít kvůli tomu nárok, ikdyž pracuji).
4.Mají na ošetřovné pro OSVČ nárok i OSVČ, jejichž žena pobírá rodičovský příspěvek?
Pokud je manželka na mateřské/rodičovské s jedním dítětem nebo pobírá jinou formu finanční podpory spojené se starostí o něj, nelze žádat na druhé dítě ošetřovné.
Dobrý den, psala jsem si na ministerstvo prům. a obchodu dotaz, zda je možné čerpat ošetřovné OSVČ a zároveň částečně podnikat z domu a fakturovat. Dnes mi přišla tato odpověď: Součástí podmínek programu není vyloučení ekonomických aktivit provozovaných z domu. Smyslem programu je pomoci OSVČ, které jsou se svými dětmi prokazatelně doma. Je možno pokračovat ve své ekonomické aktivitě z domova a vystavovat faktury/vykonávat činnost prostřednictvím zaměstnanců. Z výše uvedeného důvodu můžete čerpat ošetřovné po celou dobu.
Dobrý den, myslím si, že nemáte zcela pravdu. Dotaci chápu jako jistou kompenzaci za to, že máte dítě, s kterým musíte být doma, věnovat se mu a to ne z vaší libovůle. Jako OSVČ práci musím také dělat, ale v noci, takže jedu na minimálně dvousměnný provoz. To by se nestalo, kdyby nebyl COVID režim státem nařízen. Spousta zaměstnanců jsou na OČR, budou tedy pobírat sociální dávky a budou i pro zaměstnavatel pracovat, protože jiní pracovat nemohou .... prostě to vyžaduje situace ..... následně pak možná dostanou premie za to, že firmu podrželi, když to potřebovala. Je to můj názor a chápu, že někomu se nemusí líbit. Ten kdo bojuje za to, aby jeho zákazníci nezkrachovali a nestrhli i na sebe navázané jiné podnikatele, nebo to nevzdali, to snad chápe.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 4. 2020 8:30
Dobrý den,
potřebuji pomoci s ošetřovným. Jsem OSVČ - hlavní živnost (programování).
Nemám žádnou kancelář, pracuji pouze z domova. Jsem programátor a mám smlouvu na výkonávání údržby webů. V podstatě díky tomu, že je dítě doma, tak pracuji sotva hodinu, dvě večer až když spí. V podstatě mám o 70% méně vykonané práce než jindy, někdy i méně :(
Manželka je na rodičovském s druhým dítětem. Nemá zaměstnání a není ani OSVČ. Pobírá pouze rodičovský příspěvek.
Mohu žádat o ošetřovné? Moc se v tom neorientuji.
Moc děkuji za výpomoc.
Radek Hajský