Dobrý večer,
dodrží-li zaměstnavatel úroveň zaručené mzdy pro Vaši pracovní pozici a v souladu s pracovní náplní, pak ano. Je-li mzda sjednána mzdovým výměrem (mimo pracovní smlouvu), může za těchto podmínek jednostranně upravit mzdový výměr. Dejte si do vyhledavače zaručenou mzdu, je rozdělena do 8 skupin a stanovuje se na základě složitosti, odbornosti prováděné práce. Nemůže Vám např. dávat minimální mzdu za práci účetní už jen z principu, že účetní manipuluje s hotovostí/penězi...
Petra
Jednostranné snížení mzdy určené mzdovým výměrem možné je, zaměstnavatel nemusí své rozhodnutí zdůvodňovat. Zaměstnavatel však musí dodržet stanovené podmínky: může tak učinit nejpozději v den, od kterého nová výše mzdy bude platit, zároveň musí respektovat, že mzda nesmí být nižší než minimální a zaručená mzda. Okolnost, jestli zaměstnavatel vydá nebo nevydá písemný mzdový výměr, na platnosti jeho rozhodnutí nic nemění.
Vy se přizpůsobit nechcete? A co budete dělat?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 4. 2020 20:00
Dobrý den,
je možné, aby mi firma snížila mzdu, nejsme zasaženi koronavirem, mám mzdový výměr na nějakou částku a zaměstnavatel mi oznámil, že mi začne dávat o 5 tisíc méně. Může to udělat? neměl by se mnou o tom podepsat nějaký papír? musím se tomu přizpůsobit? děkuji P.