Míchate spolu dvě činnosti, které nenastávají současně. Činnost první je běžné účtování: v průběhu roku účtujete N, V, A, P, a nakonec, k rozvahovému dni účetního období, zaúčtujete poslední běžné operace (odpisy, opravné položky, výsledky inventur, ..., a případně předpis daně z příjmů). Když tohle všechno máte, přichází na řadu činnost druhá: uzavření knih převodem zůstatků na speciální závěrkové účty; vlastní uzavření má tři kroky. První krok: převod zůstatků účtů nákladů a výnosů na účet 710 (zápisy 710/N a V/710), druhý krok: převod zůstatků aktiv a pasiv na účet 702 (zápisy 702/A a P/702). Třetí, poslední krok: převod zůstatku účtu 710 na účet 702 zápisem 710/702 (pro zisk) resp. 702/710 (pro ztrátu). Kontrola správnosti: Po uzavření má každý účet zůstatek 0, tj. MáDáti = Dal, totéž platí pro účty N + V, A + P, a i celkem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 4. 2020 12:45
Dobrý den,
ráda bych se zeptala o radu, jedná se o příklad ve škole.
V případě, kdy uzavírám jednotlivé účty, pomocí účtu 702 - Konečný účet rozvažný, tak chápu, že na tomto účtu se mi mají rovnat Aktiva a Pasiva. Ovšem jak toho dosáhnu pokud např. účtuji o poplatku bance tedy 568/221. Vždyt to vede k tomu, že na účtu 702 se mi sníží strana pasiv. 568 dávám na účet 710. tak co mám dělat se stranou aktiv na účtu 702 aby se mi to rovnalo. Takto nevím se všemi výnosy a náklady - odúčtuji na 710 , ale potom mi to chybí na účtu 702.
Moc děkuji, pokud mi někdo poradí.