Zdravím, respektuju tento postup jako "spravedlivější", ale podle mého názoru by se ty dvě firmy měly tvářit, jako by jedna druhou vůbec neznaly, dokud ta druhá firma nedostane informace o exekucích oficiální cestou (přímo od exekutorů, zaměstnanec oznámí sám anebo donese potvrzení o zaměstnání s uvedenými exekucemi). Stává se mi to jako externímu účetnímu často, že něco vím od jedné firmy a týká se to druhé (někdy s tou první spojené, někdy nespojené), ale prostě musím předstírat, že to nevím.
Na jedné straně máme § 294 OSŘ - zaměstnavatel je povinen vyžádat si "zápočťák", z něj zjistí, že srážky byly nařízeny a kým, informuje bezodkladně soud a soud mu doručí potřebné informace, aby mohl ve srážkách pokračovat. Tolik ideál - a pak je tu realita. Nikdy se mi ještě nestalo, že by zaměstnanec dodal detaily k exekucím, vše potřebné přišlo až od exekutora nebo úřadu, někdy za měsíc, jednou až po 2 letech.
Podle mého názoru z ničeho nevyplývá, že by zaměstnavatel měl provádět nějaká vlastní pátrání, co by šla nad rámec § 294, odst.1, tj. aktivita má jít pouze směrem k zaměstnanci, doslova se hovoří jenom o potvrzení vystavené tím, u koho naposledy pracoval. Pokud pojmu podezření, že by exekuce mohly být (dotazník), ale nemám podrobné informace, můžu si je opětovně vyžádat od zaměstnance. Když nedá, nedá, snaha byla, počkám, až si exekutoři projedou rejstříky a ozvou se sami.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 4. 2020 7:36
Dobrý den, prosím o radu. Máme 2 firmy. Na jedné má zaměstnanec pracovní poměr a má 11 exekucí. Na druhé firmě bude mít DPP. Jak se budou srážet exekuce? Jak mám prosím pustupovat?