podle údajů na potvrzení samozřejmě počítám, dělám nejdřív vždy v pc v daňové kalkulačce, zadala příjem,pojisté, úroky z hypotéky, zálohy na daň, školkovné a dala jsem tam i ty děti, protože to zaměstnavateli hlásil. Ale na tom potvrzení to prostě nemá.
A páska je taky divná, teda ne jak jsem zvyklá, má tam
hrubá mzda 20.175Kč
zdr. poj. 908 Kč
soc. poj. 1312 Kč
superhrubá mzdu 26.994 Kč
záloha na daň 4050 Kč
čistá mzda 13905 Kč
Nahoře jsou napsané Odpočty: základ, daň.sl., děti, bonus, ostatní
Nejsem zas takový znalec, co se výpočtu mzdy týče.
Podle uvedených údajů to vypadá, že nejen že u zaměstnavatele neuvedl či nedoložil uplatnění nároku na daňové zvýhodnění na děti, ale ani neuplatnil slevu na poplatníka.
Co je v jeho Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění zaškrtnuto u "Poplatník učinil – neučinil prohlášení" ?
napsala jsem odpověď níže k dalšímu dotazu, nevím, jestli se vám taky zobrazí. Ještě dodatek, zkoušela jsem podle té jeho pásky si to spočítat online a tam mi vyšel daňový bonus 904, to na pásce uvedené nemá, ale podle mě to tak vychází. Když je daň na pásce 4050, od toho odečtu 2884 a 2070, tak jsem v mínusu 904Kč.
Zítra se zkusím zkontaktovat s jeho mzdovou účetní. Snad mi to osvětlí.
Jinak moc děkuji všem za reakce.
Iva
Neodpověděla jste, jestli je v potvrzení o zdanitelných příjmech napsáno, že podepsal prohlášení poplatníka. Podle té výplatní pásky to vypadá, že ne. To, co si počítáte online, je samozřejmě nesmysl, jestli neměl podepsané prohlášení poplatníka.
Asi těžko dohledáme, co jste napsala k jinému dotazu.
Znamená to, že měl povinnost podat Přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2019 v termínu do 1.4.2020. Za současné situace bude mít podáno daňové přiznání pozdě, ale bez sankcí. Pokud podá DAP 2019 do 1.7.2020.
Pro Vás to znamená, že Vás uvedl v omyl, co se nahlášení děti (uvedení děti v Prohlášení poplatníka daně) u jeho zaměstnavatele týká. A že byste měla chtít ještě minimálně Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků, protože mu nemůžete věřit, že jeho manželka opravdu neuplatňoval daňové zvýhodnění na děti.
To, že byla na "pracáku" ještě neznamená, že nemohla mít zaměstnavatele a u něj uplatnit daňové zvýhodnění na děti. "Pracák" co se daní týká, je zcela irelevantní.
Uvedla manželka Vašeho klienta děti do svého Přiznání k dani z příjmu FO za rok 2019 s tím, že u těchto dětí uplatňuje "nula" měsíců daňového zvýhodnění na děti?
Uvádí její manžel - Váš klient - do svého Přiznání k dani z příjmu FO za rok 2019, že jeho manželka podává DAP za rok 2019 a že neuplatňuje daňového zvýhodnění na tyto děti?
Protože v tomto okamžiku to vnímám tak, že Váš švagr je Váš klient a Vy byste měla mít na paměti NOZ § 5 + § 2950.
Ale já mu jen pomáhám to přiznání sestavit. Nejsem účetní,takže svého švagra ani nepovažuji za klienta.
Vím 100%ně, že jeho manželka (moje sestra) si ve svém přiznání děti neuplatňuje. Žádného zaměstnanavatele v minulém roce neměla a sama si v přiznání za minulý rok děti nedávala.
Děkuji za informace, myslím,že to chápu dobře. Jen jsem si nevšimla toho,že nemá podepsané prohlášení k dani. Teď už budu vědět.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 4. 2020 21:49
Dobrý den, musí být v Potvrzení o zdanitelných příjmech uvedeny děti uplatněné jako vyživované pro účely daňového zvýhodnění? Nebo tam nemusí být uvedeny a přesto je můžu uvést do danového přiznání z příjmu fyzických osob. Zarazilo mě to, že to tam není. Manžel to tam má, ale vyplňuji přiznání švagrovi a ten to tam nemá (jeho manželka si děti neuplatňuje)
Děkuji.
Iva