Sleva na děti oba rodiče

• (neregistrovaný)

30. 4. 2020 8:50

Dobrý den,
    chci se jen ujistit, zda to správně chápu.
    v rodině manželů jsou 3 děti, které si vždy uplatňoval otec ve svém daňovém přiznání.
    Nyní manželka začala pracovat,do toho má nějaké příjmy z pronájmu, a proto bude za rok 2019 doplácet daň cca 20 tis.
    Napadlo mě, že by si do svého přiznání "půjčila" jedno dítě, aby doplatek nebyl tak vysoký.
    Ona by měla v přiznání 1 dítě na 1.místě, on ve svém daňovém přiznání 2 děti, ale také na 1. a 2. místě?
    Pak by ale v součtu za rodinu tato varianta vlastně nebyla tak výhodná, jako kdyby si kdokoli z nich uplatnil najednou všechny 3 děti v přiznání, že? (sleva na 3.dítě je největší).

Chápu zo správně?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 4. 2020 8:57

. (neregistrovaný)

A to jim nebude vadit, že přesně tu samou částku, kterou nyní tímto "přesunem" ušetří manželka, bude muset zaplatit manžel?
      Jinak to nemáte dobře, manželka buď jedno dítě jako třetí v pořadí a manžel děti 1 + 2 pořadí. Nebo manželka jedno dítě jako první v pořadí a manžel děti 2 + 3 pořadí.

• 30. 4. 2020 9:04

sarka1 (neregistrovaný)

manžel má velký přeplatek už tak.
      nevim proč,ale myslela jsem si,že musí bejt na každym přiznání dítě na 1.pořadí.
      moje chyba.
      takže přesuny dětí nic neřeší,výsledek je pořád stejný?

děkuji

• 30. 4. 2020 10:33

Lenka Fu. (neregistrovaný)

Celkovou částku bonusu to opravdu neřeší. Ale mohl by se tím upravit tok peněz - otec by měl o něco menší přeplatky a matka by při podání přiznání platila méně. Záleží na tom, jestli si dokáží na její přiznání něco "našetřit" a mít daň. bonusy hned, nebo raději při DP méně platit. Např. moje kolegyně si ze stejného důvodu neuplatňuje v zaměstnání ani základní odpočet, aby neměla velkou platbu daně při DP.

• 5. 5. 2020 7:10

sarka1 (neregistrovaný)

Děkuji,
      je to právě o tom cash flow, aby teď nedopláceli skoro nic...
      nebo dopláceli hodně a měsíc čekali,že jim to přes manžela zase vrátí.

• 5. 5. 2020 8:43

. (neregistrovaný)

Není to v současné době zbytečná komplikace? Otec podá DAP 2019 nyní a do cca 30 dnů bude mít přeplatek na dani na účtu. Matka podá DAP 2019 a zaplatí cca do konce června 2020 doplatek daně 2019.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).