Já myslím, že tomu nic nebrání, ale počkejte si až to projde schvalovacím procesem a bude konečná verze ve Sbírce zákonů.
Vláda 4.5. projednala návrh na zavedení kompenzačního bonusu pro společníky sro, který je postaven na těchto principech:
stejné hmotně právní podmínky pro vznik nároku jako u OSVČ, tj:
uzavření nebo omezení provozu
karanténa
péče o dítě
omezení poptávky
omezení nebo ukončení subdodávek
na podporu vzniká nárok, pokud omezení trvá aspoň jeden den v měsíci
příjem je u společníka osvobozen od daně
max. dva společníci nebo rodinné sro
vyloučeni společníci schránkových firem bez obratu
lze žádat jen „za jedno sro“
jednoduchá žádost
možnost poslat mailem
vyřizuje FÚ
čestné prohlášení bez nutnosti cokoliv dokládat
vyloučen souběh s KB pro OSVČ
vyloučen souběh s podporu v nezaměstnanosti
vyloučen souběh s ANTIVIRUS, pokud by byl společník tím zaměstnancem, který by byl uveden ve vyúčtování
Výše uvedené berte z toho pohledu, že podle politického zadání se nejedná o podporu samotných sro, ale cílem je poskytnout podporu i těm podnikatelům „OSVČ“, kteří jsou „převlečeni za sro“.
Dobrý den,
omlouvám se za vetření, ale chtěla bych v této oblasti taky poprosit o radu.
Jsem na rodičovské dovolené ze zaměstnání a k tomu mám založené s.r.o. (jsem společník i jednatel), kde fakturuji služby jedné firmě (je to spojená osoba, druhý jednatel je jediným vlastníkem té firmy, které fakturuji). Mohu i přesto požádat o tuto podporu?
Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 5. 2020 18:52
Dobrý den.
Jsem jednatelem a společníkem malého s.r.o., které vlastní nemovitost, kterou pronajímá jiným podnikatelským subjektům. Tyto subjekty z nařízení vlády jsou uzavřené. Těmto uzavřeným provozovnám jsem poskytl slevu z nájemného, jinak by tyto subjekty ukončily svojí činnost. Můžu se jako společník a jednatel takto ekonomicky postiženého malého s.r.o. ucházet o program na "Podporu malých s.r.o."? Jiný program nečerpám, nejsem nikde zaměstnán.
Moc děkuji za názory a rady.