nikdy jsem se nesetkala ani s tím, aby se platilo na byt, a ne podle podílu. ledaže máte naprosto stejné byty. to jste si opravdu všichni vlastníci odsouhlasili a máte to ve stanovách?
takže vás zajímá jen ten "cizí", a ti, co mají byt i garáž ne?
no s vámi bych chtěla bydlet :-(
nechce se mi věřit, že úplně všichni vlastníci, hlavně ti s menšími byty bez garáží, souhlasili s tím, že budou platit všichni stejně.
ano, majitel garáže bez bytu za garáž neplatí nic. ale majitelé bytů s garáží také za garáže neplatí vůbec nic.
takže jim opravy, údržbu a veškeré rekonstrukce garáží platíte všichni.
proč proboha neplatíte tak, jak se podle zákona má? tj. podle podílů?
já být ten cizí, tak argumentuju tím, že ostatní za garáže taky nic neplatí.
a taky mi není jasné, jak chcete stanovit částku.
pokud neexistuje žádný zápis, že naprosto všichni vlastníci - i ten cizí - souhlasili s jiným stanovením plateb než je dáno zákonem, tak až dostanou ti bez garáží rozum, bude mít svj hodně problémů.
Řekla bych, že na váš dotaz se nedá odpovědět, a to především z důvodu, že nevíme, zda SVJ vzniklo před datem 1. ledna 2014, nebo po něm.
K použitým pojmům:
- nejedná se o byt, bytovou jednotku, garáž, ale o jednotku,
- nejedná se o příspěvek do fondu oprav, ale o příspěvek na správu domu a pozemku.
Pokud SVJ vzniklo 1. ledna 2014 a později, na výši příspěvků na správu domu a pozemku se uplatňuje ust. § 1180 odst. 1 OZ, rozhodující je tedy výše spoluvlastnického podílu na společných částech, není-li určeno jinak (v Prohlášení vlastníka, ve stanovách). Toto ustanovení má dispozitivní povahu, ale na SVJ vzniklá před 1. lednem se neuplatní, a to ani po datu 1. ledna 2014. Pro ně je rozhodující výše spoluvlastnických podílů , nebylo-li podle ust. § 15 zákona o vlastnictví bytů jiné dohody. Změna by byla možná v režimu ust. § 1169 odst. 2 OZ.
Mohu si myslet, že dům je rozdělen na 9 jednotek, popřípadě na 7 jednotek.
Vzhledem k tomu, že vše je jednotkou, mohu si myslet i to, že slova "všichni vlastníci bytových jednotek..." může znamenat, že se má správně jednat o všechny vlastníky jednotek, tedy i o vlastníka třetí "garáže".
SVJ vzniklo před 1.1.2014 a před pár lety se museli udělat nové stanovy a při té schůzi se opravdu všichni vlastníci bytových jednotek shodli, že se bude platit takto.
Ono se do domu zatím nijak více neinvestovalo, proto to zatím asi nikdo neřešil.. :(
Každopádně Vám děkuji za odpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 5. 2020 20:25
Dobrý den,
mám dotaz ohledně placení záloh na náklady SVJ a znění ve stanovách.
Jsme bytový dům o celkem 6 bytech a 3 garážích (2 garáže vlastní současně vlastníci bytu a 1 garáž je vlastněna "cizí" osobou. Ve stanovách máme nyní dáno, že vlastníci bytových jednotek přispívají nerozdílně částkou 1000 Kč do fondu oprav. Z takového popisu ale vyplývá (a děje se tak), že onen vlastník garáže (který nevlastní současně žádný byt) do fondu oprav vůbec nepřispívá...
Můj dotaz - lze ve stanovách mít napsáno, že vlastníci bytových jednotek přispívají ve stejné výši 1000 Kč/měs (ať už vlastní i garáž nebo ne) a současně tam nějak zakomponovat i toho vlastníka garáže (ale bez vlastnického práva k bytové jednotce), aby platil např. 300 Kč/měs.?
Setkal jste se s tím někdo?
Děkuji za radu.
Katka