Dovolená se smí proplácet pouze při skončení pracovního poměru, vy jste ji mohla pouze čerpat. Kdy jste požádala o čerpání dovolené v roce 2020? Požádala jste o čerpání před skončením čerpání MD tak, aby čerpání dovolené bylo bezprostředně po skončení MD? Pokud ano, měla jste nárok čerpat dovolenou celou za rok 2020, pokud váš pracovní poměr bude trvat celý rok 2020.
Požádala jsem před skončením MD, posílala jsem paní účetní žádost, kde jsem uvedla, že žádám o proplacení dovolené po skončení MD. Zřejmě jsem to tedy špatně formulovala, ale požádala jsem včas. Paní účetní mi dovolenou ale proplatila, i když mi pracovní poměr neskončil, ale proplatila mi zbývající dovolenou z roku 2019 tj. 8,5 dne a pouze ty 4 dny roku 2020. Můžete mi poradit, prosím, jak mám tedy teďka postupovat? Nemám tedy na celou dovolenou nárok, když jsem v žádosti špatně formulovala, že žádám o proplacení, místo čerpání??
Pokud nastupovala na MD 14. 10. 20219 (jak tazatelka uvádí), tak MD trvala do 26. 4. 2020. Chybu vidím na straně mzdové účetní, která neví, že MD se pro stanovení nároku na ŘD bere jako odpracovaná doba a zaměstnankyni náleží celoroční nárok ŘD. A jen tak mimochodem nechápu ani, kde přišla na 4 dny. Pokud by stanovila pouze poměrnou výši (což je samozřejmě špatně), tak by byl nárok na 3/12 to je 5 dnů. A další chyba je, že měla dostat zaplacené teprve 4 dny čerpané dovolené za měsíc duben a zbytek čerpání by měl být až příští měsíc. Nebo zaměstnankyně dostala teď zaplacené 4 dny, jak uvádí a zbytek bude mít zaplacený příští měsíc v květnové výplatě. Ale to jsou všechno jen spekulace, nevíme co je na výplatním lístku uvedeno jako nárok a co je v dubnu čerpáno. Takže chyba může být jak na straně účetní ale i na straně zaměstnankyně, která si myslí, že v dubnu měla dostat celou dovolenou zaplacenou a ono to tak není.
Byla jsem na nemocenské měsíc, od 14. 9.2019. Jinak na dubnové výplatnici mám nárok na dovolenou 12,5 dne (8,5 dne z roku 2019) a celých 12,5 dne mi v dubnu proplatila, je to tam uvedeno jako "dovolená - nevyčerpaná"). Proto tedy právě předpokládám, že v květnu už se mi nic proplatit nechystá. Proto bych potřebovala vědět, zda není chyba někde na mojí straně, než to s ní začnu řešit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 5. 2020 20:45
Dobrý den, mám dotaz. 14.10. 2019 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou, na které jsem byla ještě víc jak 60 dní v roce 2020. Měla jsem za to, že mám tedy nárok na celou dovolenou roku 2020. Paní účetní mi ale dovolenou pokrátila a proplatila mi z roku 2020 pouze 4 dny dovoléné. Můžete mi poradit, prosím, jak je to tedy správně? Skutečně mi měla dovolenou krátit a proplatit pouze 4 dny, místo celých 20 dní?
Předem děkuji za rady.