Odměna jednatele a předsedy dozorčí rady - odvody

• (neregistrovaný)

14. 5. 2020 17:52

Dobrý večer,

poprosím vás o radu. Dostala jsem úkol ve společnosti, kde není žádný zaměstnanec atd. zadávat odměnu jednateli a předsedovi dozorčí rady ve výši 30.000,-/měsíc za výkon funkce, nebudou mít žádný pracovní poměr. Nikdy jsem to nedělala, poprosím vás...

1. ZP se odvádí stejně jako u zaměstnance, i za zaměstnance a i za zaměstnavatele? Pod jakým kódem je přihlásím?
    2. SP také odvádím stejně, také zaměstnanec a zaměstnavatel? Musím přihlásit společnost u SSZ jako zaměstnavatele a pak klasicky budu zasílat přehledy?
    3. Daň bude tedy zálohová, klasicky počítaná? Musím tedy přihlásit společnost k zálohovce..?
    4. Musíme se přihlašovat a platit zákonné pojištění odpovědnosti u Kooperativy v tomto případě, když jde jen o odměny?

Je něco dalšího na co si mám dát pozor nebo co přihlásit, pohlídat? Budu vám vděčná za jakýkoli postřeh a zkušenost.

Děkuji a pěkný den!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 5. 2020 8:36

(neregistrovaný)

Přednostně musí bát s jednatelem či členem DR uzavřena písemná smlouva o výkonu funkce, v níž budou veškeré mzdové a další nároky sjednány, bez této smlouvy nelze odměnu poskytnout...
      1. k ZP hlásíte kódem P jako každého jiného zaměstnance, musíte přihlásit i organizaci. Odvody běžné. Přehledy měsíčně
      2. organizaci přihlásíte na OSSZ do registru zaměstnavatelů, jednatele i člena DR opět přihlásíte (tuším kód S a Q, ale to si dohledáte). Při odměně 30000,- se nejedná o zaměstnání MR, tudíž odvody běžné. Přehledy měsíčně
      3. Ano daň zálohová, při podpisu prohlášení lze uplatňovat daňové slevy. Organizaci zaregistrovat k zálohové dani. Po konci roku, podávat vyúčtování zálohové daně včetně povinných příloh
      4. zákonné pojištění se dle mého názoru z těchto příjmů neplatí, dočtete se na stránkách kooperativy...

• 15. 5. 2020 12:50

Sandy (neregistrovaný)

Moc vám děkuji! Nemáte ještě zkušenost se zandanim do mzdového systému? I přes to ze nastavuji dotyčné jako statutary, tak po mne chce systém mzdový kalendář - ve smlouvě o výkonu funkce nemají vymezeny žádný čas co věnuji funkci atd. atd. Nevím jak toto vyřešit?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).