Přednostně musí bát s jednatelem či členem DR uzavřena písemná smlouva o výkonu funkce, v níž budou veškeré mzdové a další nároky sjednány, bez této smlouvy nelze odměnu poskytnout...
1. k ZP hlásíte kódem P jako každého jiného zaměstnance, musíte přihlásit i organizaci. Odvody běžné. Přehledy měsíčně
2. organizaci přihlásíte na OSSZ do registru zaměstnavatelů, jednatele i člena DR opět přihlásíte (tuším kód S a Q, ale to si dohledáte). Při odměně 30000,- se nejedná o zaměstnání MR, tudíž odvody běžné. Přehledy měsíčně
3. Ano daň zálohová, při podpisu prohlášení lze uplatňovat daňové slevy. Organizaci zaregistrovat k zálohové dani. Po konci roku, podávat vyúčtování zálohové daně včetně povinných příloh
4. zákonné pojištění se dle mého názoru z těchto příjmů neplatí, dočtete se na stránkách kooperativy...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 5. 2020 17:52
Dobrý večer,
poprosím vás o radu. Dostala jsem úkol ve společnosti, kde není žádný zaměstnanec atd. zadávat odměnu jednateli a předsedovi dozorčí rady ve výši 30.000,-/měsíc za výkon funkce, nebudou mít žádný pracovní poměr. Nikdy jsem to nedělala, poprosím vás...
1. ZP se odvádí stejně jako u zaměstnance, i za zaměstnance a i za zaměstnavatele? Pod jakým kódem je přihlásím?
2. SP také odvádím stejně, také zaměstnanec a zaměstnavatel? Musím přihlásit společnost u SSZ jako zaměstnavatele a pak klasicky budu zasílat přehledy?
3. Daň bude tedy zálohová, klasicky počítaná? Musím tedy přihlásit společnost k zálohovce..?
4. Musíme se přihlašovat a platit zákonné pojištění odpovědnosti u Kooperativy v tomto případě, když jde jen o odměny?
Je něco dalšího na co si mám dát pozor nebo co přihlásit, pohlídat? Budu vám vděčná za jakýkoli postřeh a zkušenost.
Děkuji a pěkný den!