HTML, zřejmě by stálo za to si nejprve osvěžit znalosti ze zákona o obchodních korporacích, případně občans. zákoníku. Pak radit. Z toho, co jste poradil/a je zřejmé, že o tom nemáte ani páru.
Pro tazatelku, je to situace, které bych se bránila. Ale nevím, co máte písemně, zda to máte nějak podchyceno.
reakce na Alen1
tazatelka píše: Nikde nemám tedy ani napsané, ze bych měla zpracovávat mzdy té velké firmy B, ale tam aspoň je ta přefakturace. Tady by prefakturace neprobihala, zaměstnat mě tam na nějaké DPP či něco jiného odmítá.
Ale spíš se jí jedná o to, jestli má podepsat - "odpovědnou osob", do které je tlačena.
Je to složitá situace, každý je rád, že má jakousi práci, ale není možné se nechat tlačit do kouta za každou cenu.
Odpovědná osoba - to je trošku složitější, plná moc nestačí. ve výsledku je to tak, že
odpovědným vůči třetím osobám za případnou škodu způsobenou činností živnosti bude vždy podnikatel.
Pokud nevidíme podrobnosti, těžko cokoliv poradit. Jen si ujasněte pojmy majitel, podnikatel, jednatel, odpovědná osoba, při právním rozboru byste měl být přesný v názvosloví i v tom, kdo nese odpovědnost. Tazatelka mluví o společnosti, holdingu, jednatelce, ne o podnikateli, případně majiteli. Víc to nebudu rozvádět.
Když je tazatelka zaměstnaná jako mzdová, tak bych skoro předpokládala, že je někde napsané, že má dělat mzdy. A když jí její zaměstnavatelka řekne, že má udělat mzdy pro firmu B a C, tak by je měla udělat. A jestli si to A a B a C mezi sebou fakturují by ji vůbec nemělo zajímat.
Omlouvám se, ze reagují až teď, nebyla jsem na prijmu :) Odpovědnou osobu mysli paní jednatelka tak, ať se tam uvedu na přihlášky k institucím atd, ať nevolaji ji, která o tom nic neví, ale ať volají mne. Chce tam teď zpracovat věci za duben, abych teď za dva dny přihlásila, nahlásila, odvedla (chce mi dat přístup do datovky společnosti, která je zřízena na ni jako odpovědnou osobu, takže to půjde vše z její datovky)...a pak si v Heliosu vše nastavila, nahodila zpetne duben a začala tu firmu po mzdové a personální stránce zpracovávat. Jak jsem psala, jsem zamestnana ve společnosti A, kde je paní jednatelka zároveň má přímá nadřízená - finanční ředitelka...smlouvu mám obecnou, vzor který se používá pro všechny se zařazením “junior mzdova účetní” - funguji ale ve firmě jako jediná účetní a i personalistka, popis druhu práce, náplň či cokoli nemám a dělat se nebude. Často mi říká, abych něco zařídila i pro jinou firmu, nebo odhlásila či tak, ale nikdy jsem krom firmy A a B nebyla podepsána, teď chce abych je plne “přejala”, tak nevím zda si o něco nekoleduju. Už teď mám problémy, ze mě někdy paní jednatelka tlačí do věci, které by mohli být při kontrole problém s tím, ze já za to přeci ve výsledku nebudu zodpovídat, ale ona..ale já pochybuji ze to tak je, když si pak nad tím umyje ruce, řekne ze jsem tak pochybila já, ze mi nic takoveho nerikala a třeba r by mo mne rada ještě nějakou náhradu škody :D Známe to, když ptáčka lapají :)
A tedy doplním, ty firmicky co bych měla přijmout nejsou nijak napojené na firmy A a B, kde dělám mzdy, jen tam bude probíhat nějaký obchodní vztah. Plnou moc vystaveno žádnou nemám (to nemám ale ani na tu firmu B, kde probíhá prefakturace části me mzdy). Na papírech bych byla jako kontaktní osoba, ta která něco “vystavila” atd...například Vyúčtování zalohovka nebo tak bych byla jako ta co vyhotovila, ale ta co muže podepsat za společnost by byla má sefova - ať už z pozice jednatelky v jedné z těch firmicek nebo na základě generální plne moci u těch dalších dvou. Vše bych posílala z datové schránky společnosti na její jméno...
to je jednoduché, k tomu, aby vám volali z úřadu -ze sociálky, stačí na formulář napsat svůj kontakt a oni vždy budou volat vám, pokud nemají jiný.
Když vám dává k dispozici datovku, kterou potřebujete ke své práci, není to nic proti ničemu. Ještě vám tam může zřídit další přístup jen pro vás, ať se nepřihlašujete na její heslo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 5. 2020 21:09
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat...jsem mzdovka-zaměstnanec ve společnosti A, která mě vyplácí..mzdy ale provádím i pro společnost B, která je v holdingu a část me mzdy je tam prefakturovana. Teď za mnou přišla má sefova (jednatelka více společnosti), ze by chtěla abych se starala o mzdovou agendu asi dalších 3 firmicek (celkem asi 3HPP a 4 dohodari), v Heliosu mi je už zpřístupnila, razítka dala na stul. Ty společnosti mi přijdou lehce pochybné. Chce abych vůči institucím atd vystupovala jako kontaktní odpovědná osoba a já se ptam - mužů? Když nemám vlastně žádný vztah s firmou? Nikde nemám tedy ani napsané, ze bych měla zpracovávat mzdy té velké firmy B, ale tam aspoň je ta přefakturace. Tady by prefakturace neprobihala, zaměstnat mě tam na nějaké DPP či něco jiného odmítá. Tak mě zajímá jak byste se k tomu postavili, bojím se, abych pak z toho neměla nějaký průšvih. Dekuju za rady a postřehy.