S touto odpovědí nesouhlasím. Mám zaměstnance zařazené do kategorie prací 1-3 a i do 1 a ,,čisté,, dvojky mi je zařadila hygiena.
Vy jste si u hygieny objednali provedení kategorizace prací? Jinak to není možné, neboť jak by se dozvěděla o pracích, které spadly do jedničky. Ty se jí přece nehlásí. Kdo vám dělal měření? Hygiena?
"O zařazení prací do třetí nebo čtvrté kategorie rozhoduje příslušný orgán ochrany veřejného zdraví, pokud zvláštní právní předpis33a) nestanoví jinak... ...Práce do druhé kategorie zařazuje zaměstnavatel, pokud zvláštní právní předpis nestanoví jinak (atomový zákon)… ...Ostatní práce na pracovištích zaměstnavatele, které nebyly takto zařazeny, se považují za práce kategorie první." - § 37 odst. 2 zákona č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů
Ještě jsem neslyšel o tom, že by hygiena u někoho prováděla kategorizaci prací. Nejsem si zcela jist, že by tím nepřekročila své kompetence. Takže se mi vaše tvrzení moc nezdá.
Když někdo napíše, že se mu něco nezdá, neznamená to, že obviňuje ze lži. To jsou dva diametrálně rozdílné pohledy na věc.
Když jste si objednali provedení kategorizace u hygieny, tak je to úplně jiný pohled na věc. Hygiena v tom případě vystupuje ve dvou rolích, jako zpracovatel kategorizace prací a jako zařazující do třetí a čtvrté kategorie. Do první a do druhé nerizikové nezařazuje, pouze zpracuje. Zařazuje zaměstnavatel. Hygiena v tomto případě je obdobném postavení jako osoba odborně způsobilá k zajišťování úkolů v prevenci rizik nebo lékař pracovnělékařských služeb, kteří zaměstnavateli zpracují kategorizaci prací, ale práce dod jedničky a dvojky nezařazují. To je v kompetenci zaměstnavatele.
Tedy práce vám nezařadila hygiena, pouze vám zpracovala kategorizaci prací, na jejich výsledcích zaměstnavatel práce zařadil do kategorií první a druhé bez rizika. Hygiena byla v této oblasti zpracovatelem, nikoliv tím, kdo práce zařadil.
Ze znění vašeho dotazu dovozuji, že se vám jedná o problematiku kategorizace prací, konkrétně o kategorie 1 a 2 (nejedná se o rizikové práce). Jedná se o značně složitou problematiku, jejíž popis je nad možnosti této diskuse. Podstatné je, že informaci o tom, do jaké kategorie je konkrétní práce zařazena by měl poskytnout zaměstnavatel. Pro zařazení je nutné provádět měření, oznámit hygieně atd., tedy není možné takto na dálku se vyjádřit, zda zaměstnanec je či není správně zařazen.
Jako vždy na dotaz nejste schopná odpovědět, ale blbou připomínku vymyslíte.
Dotaz: "on mi tvrdí, že je špatně zařazen, že by měl být ve dvojce"
Má odpověď: "Pro zařazení je nutné provádět měření, oznámit hygieně atd., tedy není možné takto na dálku se vyjádřit, zda zaměstnanec je či není správně zařazen."
Předtím se v odpovědi uvedl: "do jaké kategorie je konkrétní práce zařazena"
Tedy na formulovanou otázku byla dána patřičná odpověď. Tedy, jak je vaším zvykem, hledáte problémy tam, kde nejsou, neboť na problémy v dotazu nejste schopná reagovat. Takže s tou pentlí je to váš problém, neboť nejste schopna pochopit vazbu otázka - odpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 5. 2020 8:21
Dobrý den, prosím, ráda by se zeptala, jak reagovat, když pána (akademický pracovník na VŠ) pošlu na periodickou prohlídku (nastoupil jako riziko I a i jeho první periodická prohlídka byla v riziku I, má stále stejné zařazení) a on mi tvrdí, že je špatně zařazen, že by měl být ve dvojce. odůvodňuje to tím, že si namáhá oči v laboratoři u mikroskopu, pracuje (ústav chemie) s jedovatými látkami, kyselinami atd. prosím, kdo rozhodne o tom, do jaké rizikové skupiny je zaměstnanec zařazen. Nikdy jsem se s tímto nesetkala. Děkuji!