Re: Reklamace
V historii jsem to hledala. Většinou se jednalo o reklamaci mobillů. Ale neřešilo se kolikrát se může stejná závada reklamovat. Našla jsem akorát těch 6 měsíců, ale nikde jsem to nenašla doložené nějakým "zákonem". Nemůžu přijít do obchodu a říct, slyšela jsem, že když se mě projeví závada do 6 měsíců musíte mě vrátit peníze. Pročítala jsem si teď ten zákon o ochraně spotřebitele. Tam jsem našla jen to, že se reklamace musí vyřídit do 30 dnů. To ale oni dodržují.
...
>Nemůžu přijít do obchodu a říct, slyšela jsem, že když
>se mě projeví závada do 6 měsíců musíte mě vrátit
Že nemůžete? Opravdu si myslíte, že aby prodejce splnil svou zákonnou povinnost, musí mu zákazník citovat paragrafy? Vy mu vůbec neřeknete, že jste o něčem slyšela - vy mu řeknete, že to buď udělá nebo požádáte o pomoc ČOI. Poučovat o paragrafech ho pak budou ti, kterým za to ze svých daní platíte.
Pokud byste chtěla opravdu ohromit prodejce svou znalostí paragrafů, není nic jednoduššího, než se podívat do sekce Ochrana spotřebitele zde na serveru.
V paragrufu 622 odst2 je"(2) Jde-li o vadu, kterou nelze odstranit a která brání tomu, aby věc mohla být řádně užívána jako věc bez vady, má kupující právo na výměnu věci nebo má právo od smlouvy odstoupit. Táž práva přísluší kupujícímu, jde-li sice o vady odstranitelné, jestliže však kupující nemůže pro opětovné vyskytnutí vady po opravě nebo pro větší počet vad věc řádně užívat."
Tam se píše "opětovné" ale co si pod tím má člověk představit. Mám rádio asi 4 měsíců a z toho 2 měsíce byl v reklamaci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 12. 2005 9:37
Dobrý den, potřebovala bych poradit, kolikrát se může reklamovat stejná závada? Koupili jsme si v Obi autorádio. Během 14 dnů začaly skákat CD jakmile se přejela nějaká nerovnost na vozovce a má strašně špatný příjem radiostanic. Bohužel jsme byli asi měsíc na služební cestě a teprve pak jsme ho dali na reklamaci. Reklamace se posílá do Brna a travá 30 dní. Pokud nebude do 30 dní vyřízena vrátí nám peníze. Reklamace byla vyřízena 29 den s tím, že uvedené závady se neprojevily a že pouze opravili přehřívání a ještě něco. Během týdne jsme jim šli rádio znovu reklamovat, protože obě uvedené závady se stále projevovaly. Asi po 25 dnech se reklamace opět vyřídila a rádio se nám vrátilo s tím, že projistotu vyměnily nějakou tu mechaniku na přehrávání CD a že příjem rádio stanic je úplně v pořádku. Včera jsme jeli z Jablonce nad N. do Prahy po dálnici a za celou dobu jsem nechytla rádio aby vydrželi hrát čistě 2 písničky. Téměř žádnou stanici jsme prostě nenaladili a Cd opět skákají. Vím že, sestra když reklamovala mobil, tak po třech reklamací měla automaticky nárok na vrácení peněz nebo na koupení jiného výrobku. Tady na diskuzi jsem našla názor, že pokud se projeví u nakoupeného zboží závada do 6 měsíců, mám automaticky nárok na výměnu zboží nebo vrácení peněz. Je něco z toho pravda (3závady a dost nebo do 6 měsíců a dost)? Je nějaký zákon, paragraf... čím bych to mohla doložit? Prosím poraďte.