Vyplnila jste v Prohlášení poplatníka daně "křížek" textově jste uvedla u
Podle § 35ba odst. 1 zákona uplatňuji
Základní slevu na poplatníka (písm. a) ?
Pokud ne, tak správně byla uplatněna zálohová daň a neuplatněna sleva na poplatníka.
Pak je to jasné. Mzdová účetní zaměstnavatele předpokládala, že jste uplatnila slevu na poplatníka u jiného zaměstnavatele, kterého jste měla v první polovině měsíce a slevu na poplatníka z toho důvodu za daný měsíc nezadala.
Měla jste v první polovině měsíce jiného zaměstnavatele?
Předala jste zaměstnavateli Potvrzení o zaměstnání od posledního zaměstnavatele, aby zaměstnavatel věděl, kdy naposledy jste mohla uplatnit u nějakého zaměstnavatele slevu na poplatníka?
Měla jste na ÚP předal kopii, ne Originál Potvrzení o zaměstnání. Nebo stejnopis.
Můžete reklamovat to, že Vám nebyla uplatněna sleva na poplatníka za daný měsíc, u svého zaměstnavatele. Písemně, s potvrzením o předání reklamace odměny z DOPP. Do reklamace bych doporučila uvést, že jste od - do neměla jiného zaměstnavatele a že jste z tohoto důvodu neuplatnila slevu na poplatníka.
Už jsme tady o tom debatovali. Vlastně tedy debatovaly. Pokud nastoupí v polovině května a nahoře vyplní "od května 2020", znamená to, že prohlášení podepisuje pro květen (což může jak v případě, že sleva nebyla uplatněna předešlým zaměstnavatelem, tak v případě, že uplatněna byla).
V oddíle "podle § 35 ba .... uplatňuje" udělá křížek u slev, které uplatňuje.
A opět - takto tento oddíl vyplní v případě, že může být ta sleva uplatněna již v tom měsíci, tak v případě, že nemůže, protože ji v tomto měsíci uplatnil předešlý zaměstnavatel.
Při tomto vyplnění daňového prohlášení účetní pořád neví, jestli tuto slevu může v tomto měsíci uplatnit nebo až od příštího měsíce. Pokud k tomu křížku u slevy zaměstnanec přímo nenapíše "od května" (jak jste minule navrhovala Vy) nebo někde vzadu do některého řádku nenapíše "v květnu 2020 nebylo nikde podepsáno daňové prohlášení s uplatněním slevy" (nebo tak nějak podobně), jak si to zajišťuji já, tak účetní jen z toho jednoduchého počátečního vyplnění prohlášení bez dalších poznámek nemá žádnou jistotu, že může tu slevu uplatnit již v tom měsíci nástupu.
Psala jste, že tazatelce "reklamace nebude nic platná".
Tak jsem jen napsala vlastní zkušenost, kdy reklamace zaměstnance u zaměstnavatele byla "co platná". Žádné "vyrovnání" daně v RZD nebo v daňovém přiznání, musela jsem opravit hned a nedoplatek se zaměstnanci vyplatil také hned.
Dobrá, beru zpět "nic platná". Ale kdoví, jak to v jejím případě dopadne. Vy píšete, že právník přesvědčil majitele firmy. Ten nechtěl riskovat spor a nařídil opravu. To ale neznamená, že právník (a zaměstnanec) měl pravdu a že by uspěl u soudu. Osobně bych se asi také nehádala a pokud by doložila ten Zl s tím, že jde opravdu o jejího posledního zaměstnavatele (nebo pokud by krátce napsala, že v tom měsíci nikde sleva nebyla uplatněna) nebo do prohlášení k tomu křížku doplnila "od května", tak bych mzdy předělala (pokud by to vzhledem k odeslaným odvodů a účtárně šlo) nebo bych jí tu slevu přidala ke slevě příští měsíc (to samozřejmě obnáší zohlednit toto ve Vyúčtování daní za rok 2020, které se posílá na FÚ).
Ale prostě ta daňová prohlášení nejsou taková, jaká by měla být, aby bylo vše jasné. Stačilo by do nich přidat tento řádeček pro případ nástupu v průběhu měsíce, kdy může být podepsáno u obou zaměstnavatelů i s uplatněním slev, ale jen jeden z nich uplatní slevu v tomto měsíci nástupu.
Nechali prověřit u soudu? :-)
Sto právníků, stopadesát názorů :-)
A finanční úřad dalších deset.
Já myslím, že kdyby to bylo naopak a účetní mu slevu dala, ačkoli mu ji v tom měsíci uplatnil předešlý zaměstnavatel, byla by zase bita, že si to uplatnění měla ověřit. A mohla by se bránit, že on to přece stvrdil svým podpisem, stejně by to zase musela opravit ona, protože mu to neměla uplatnit.
Jak pořád říkám - když účetní nemá zápočťák od posledního zaměstnavatele, ve kterém by viděla, že skončil už někdy dříve, a v tom prohlášení (nebo k němu) neudělá ten zaměstnanec zpřesňující poznámku, tak bez ní účetní nepozná, zda měl u předešlého zaměstnavatele v tom měsíci podepsáno s uplatněním slevy či ne a zda mu tu slevu může dát ona či ne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 6. 2020 12:35
Prosím, chci se zeptat mám DPP a výdělek 9.000,-- a byla mi sražena zálohová daň i když jsem podepsala růžové prohlášení, že je správně já myslela, že když podepíšu, tak dostanu na výplatu celou tu částku 9.000,--, že mi nebude sražena daň.