Bude dítě navštěvovat školku? Poté, až ukončíte rodičovskou dovolenou? Pokud ano,
budete mít možnost si prodloužit čerpání rodičovského příspěvku na ten cca půl rok třeba na 50,-Kč měsíčně?
Po konci rodičovské dovolené můžete patřit do kategorie "státních" pojištěnců buď jako osoba, která pobírá rodičovský příspěvek, nebo jako osoba celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku.
Dávám odkaz na stránky, kde jsou rozepsané podmínky, které osoba pečující o dítě by měla splňovat.
https://www.vzp.cz/platci/informace/stat/za-koho-plati-pojistne-stat
Pokud byste přecházela (co se zdr.pojištění týká) z kategorie osob, které pobírají RP nebo které čerpají RD do kategorie osob pečující o dítě, tak by Vás zaměstnavatel musel z první kategorie u zdravotní pojišťovny odhásit a do druhé přihlásit. V druhém případě by nejspíše chtěl od Vás nějaké prohlášení, že máte nárok být v kategorii osoby pečující osoby zařazena.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 6. 2020 17:07
Dobrý den,
dceři budou tři roky a já jsem 3 roky na RD, jsem znovu těhotná a porod vychází až půl roku po dceřiných třetích narozeninách. Nechystám se nastoupit do práce... Jestli jsem to dobře pochopila, tak v době mezi dceřinými 3. narozeninami a nástupem na další mateřskou vznikne mezera, kdy bych měla, pokud se se zaměstnavatelem domluvím, jít na neplacené volno (RD nelze prodlužovat).
Jak je to se zdravotním pojištěním? Odvádím ho prostřednictvím zaměstnavatele v minimální výši? A pak mu ho zaplatím? Je nějaká varianta, kdy se ZP nemusí platit? Třeba neschopenka?
Při nástupu na MD za mě ZP už platí stát?
Ještě bych měla jednu otázku... Má nějaký vliv rodičovský příspěvek na RD? Když ho vyčerpám dříve než dceři budou tři roky? Je v tom nějaký problém? Stále budu na RD a ZP za mě platí stát?
Moc děkuji.
Ida