Zpětně proplacení lékařských vyšetření zaměstnavatelem které on nařídi

• (neregistrovaný)

14. 6. 2020 8:49

Dobrý den
    Chtěl bych se zeptat ohledně vzniklé situace zaviněné špatnými informacemi ze strany zaměstnavatele
    zjistil jsem že mi zaměstnavatel neproplatil ani jednu periodickou prohlídku/vyšetření nařízenou zaměstnavatelem
    poplatek za výpis z dokumentace popř audiometrie apod
    přesto že jsem jim vždy doložil doklad o zaplacení
    mělo to být tak že to zaplatím já a doklad o zaplacení mám odnést na osobní oddělení že to bude proplaceno hotově jsem nikdy nic nedostal s tím že to bude ve výplatě až do nynějšího posledního vyšetření když jsem jim na osobním oddělení odnesl doklady o zaplacení (tak jak řekli nadřízení) a kdy měli kvůli koronaviru zavřeno jejich oddělení kde se to proplacení má údajně vyzvedávat s tím že mi pro ně dají nějaké potvrzení a až budou mít otevřeno tak si to mám vyzvednout že prý to takhle funguje od začátku (nikdy mi to předtím neřekli a žádné potvrzení sem od nich nikdy předtím nedostal)
    takže bych rád věděl zdali mám zákonný nárok či nějakou realnou šanci to od nich dostat zpětně pokud ano tak za kolik let.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 6. 2020 7:31

Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

Váš dotaz je trochu zmatečný. Co se týče zákonného nároku, tak platí: "Náklady spojené se zajišťováním bezpečnosti a ochrany zdraví při práci je povinen hradit zaměstnavatel; tyto náklady nesmějí být přenášeny přímo ani nepřímo na zaměstnance" - § 101 odst. 6 zákoníku práce a "zaměstnavatel hradí pracovnělékařské služby poskytované podle tohoto zákona, s výjimkou posuzování nemocí z povolání, sledování vývoje zdravotního stavu při lékařských preventivních prohlídkách u nemocí z povolání a vývoje zdravotního stavu při lékařských preventivních prohlídkách po skončení rizikové práce (§ 58 zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, ve znění pozdějších předpisů).

• 15. 6. 2020 11:29

Aion (neregistrovaný)

Peněžitá práva se promlčuji v obecné promlčeci lhůtě 3 let.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).