dopis se jmenuje "vyrozumění o výši nedoplatku-vymáhací" a ano jedná se o daň z příjmu za rok 2019, ještě je k tomu poslaná příloha, která začíná větou "s ohledem na přijatá krizová opatření....." chtějí nedoplatek zaplatit do 20dnů od doručení.. dále že mohu požádat o splátky.. dále že došlo k prominutí správních poplatků.... a poslední odstavec je že pokud neuhradím, tak bude nedoplatek vymáhán daňovou exekucí...
no radši to zaplatím je to necelých 15tis, ale myslel jsem že nemusím pospíchat...
Splatnost daně z příjmu 2019 není odložena. Pouze nebude vyměřen úrok z prodlení podle § 252 daňového řádu a úrok z posečkané částky podle §157 daňového řádu v případě pozdního zaplacení daně ve smyslu "generálního pardonu" ministryně financí - viz. Finanční zpravodaj 4/2020.
Doporučuji velice pečlivě přečíst Dotazy a odpovědi - č 17.
https://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/media-a-verejnost/nouzovy-stav/danove-informace/dotazy-a-odpovedi/Dan-z-prijmu-fyzickych-osob
V R O Z H O D N U T Í o prominutí příslušenství daně a správního poplatku z důvodu mimořádné události se tazatel jen dočte, že se mu promine úrok z prodlení podle § 252 daňového řádu a úrok z posečkané částky podle §157 daňového řádu v případě pozdního zaplacení daně.
Ale nedočte se tam, že nedluží již vyměřenou daň za rok 2019 / vyměřenou na základě Přiznání k dani z příjmu FO 2019, podaného v březnu 2020 / a že ho nebude FÚ upomínat o zaplacení této daně.
I když tohle by asi opravdu nikdo nečekal. Stejně jako "xy" by mně zajímalo, který finanční úřad je tak "aktivní".
Na netu se dočtete hodně zajímavých informací, nedivím se, že už je z toho každý vycukaný.
Z netu: kde se uvádí, že na PO se podání nevztahuje, pak zase vztahuje...každý ať se zřejmě zařídí dle svého...
https://www.finance.cz/531456-novy-termin-danove-priznani-koronavirus/
Kdo může podávat daňové přiznání do 18. srpna?
Změna platí pro všechny fyzické osoby. Alena Schillerová tímto činem chtěla pomoci především drobným podnikatelům a malým firmám. Cílem je totiž zredukování počtu osob na finančních úřadech, ale i poštách a zamezení případného šíření koronaviru. I zaslání vyplněného formuláře poštou je totiž jeden z možných způsobů, jak jej odevzdat.
Na právnické osoby se termín 18. srpna 2020 nevztahuje. Leda že by si nechaly přiznání zpracovat finančním poradcem, což je třeba nahlásit finančnímu úřadu, anebo měly ze zákona povinnost mít účetní uzávěrku ověřenou auditorem
Další informace z Verlag Dashöfer , kde uvádí, že se týká i PO...
Daňové přiznání k daním z příjmů může být bez sankce podáno do 18. 8. 2020. Týká se to i fyzických, i právnických osob a nejenom přiznání, u kterých končí zákonná lhůta 1. 7. 2020, ale i přiznání, u kterých je konec této lhůty 1. 4. 2020
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
15. 6. 2020 19:31
Dobrý den, asi jsem pochopil špatně úlevy z důvodu kovid...
daňové přiznání jsem podal 28.3. ale dosud nezaplatil (myslel jsem že splatnost daně je odložena) ale tento týden mi přišel vymáhací dopis od FU, kde mi hrozí exekucí pokud nezaplatím.... tak prosím jak je to s odkladem placení? děkuji za objasnění.. Milan