Když Kooperativa řekla, ať mu to zaplatí firma a Kooperativa že jí to nahradí, tak je řeč o náhradě za ztrátu na výdělku.
Tedy pro tazatelku: Náhrada za ztrátu na výdělku vstupuje pouze do základu daně, čili se daní, SP ani ZP se z ní neodvádí. Z bolestného se neodvádí nic, to je čistá částka. Při výpočtu exekuční srážky se pracuje i s touto náhradou za ztrátu na výdělku (samozřejmě s tím, co vyjde čistého). Zda může být exekučně zabaveno i bolestné (na základě exekučního příkazu srážkami ze mzdy nebo pouze na základě přikázání jiné peněžité pohledávky) nebo nemůže být zabaveno vůbec, to nevím.
Já teda nevím, jak Vy uvažujete, ale zeptala jsem se jí. Ale z jejího dotazu vyplývá, že se ptá na náhradu mzdy za ztrátu na výdělku. Chtěli, aby tuto náhradu (a bolestné) poslala Kooperativa rovnou zaměstnanci a ta jim odpověděla, aby to zaplatila firma (tedy prohnala mzdami) a Kooperativa peníze pošle firmě. Takto to chápu já. odpověděla, že se jedná o náhradu mzdy za dobu PN, což chápu jako Náhradu mzdy za ztrátu na výdělku za dobu PN, protože existuje i náhrada mzdy za ztrátu na výdělku po skončení PN.
Uvažuje jako právník, tzn., podle přesného znění uvedeného v právním předpise, nikoliv podle toho, jak je to obecně chápáno, tzn., jak je každému z praxe jasné jak je to myšleno, ale podle toho, jak je to v předpise formulováno (neakceptuje v praxi běžně používaná slovní spojení a právními laiky nepřesné formulace, i když z kontextu je zcela zřejmé o co jde).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 6. 2020 14:05
Prosím o radu.
Zaměstnankyně měla pracovní úraz. Vzhledem k tomu, že má nařízeny srážky ze mzdy, pojišťovna Kooperativa odmítla plnění s tím, že máme zaměstnankyni odškodnit my, a oni nám to pak proplatí.
Chtěla jsem se zeptat, jak je to v tomto případě z hlediska daní, odvodů a exekucí. Podléhá náhrada mzdy odvodům, nebo pouze dani? Jak je to pak z bolestným?
Započítává se náhrada mzdy či bolestné do základu pro srážku ze mzdy?
Děkuji