Samozřejmě že ne. Naprosto chápu, že byli všichni pracovníci jednorázově zavaleni tak, jak nikdy před tím, ale jen z principu, že po mně každý šlape v dodržování termínů, chtěla jsem vědět, zda někdy někdo něco podobného řešil. I kdyby to nebylo v tomto bláznivém období, ale kdykoliv jindy. Mají na výplatu dávek 30 dní, tak co se děje, když lhůtu nedodrží.
Neděje se nic. Já během dvou měsíců pracovnici zasílala 3x oznámení o uplatněné nez. částce za 3/2020 do datové schránky (při třetím pokusu i do její mailové schránky s ID datové zprávy) příslušné OSSZ - stále volala a stále ho neměla, držela tak zaměstnanci výplatu nemocenské. Když zavolala po čtvrté, tak už jsem se neudržela a hádejte co, našla ho :(
jasně, stav pracovníků na socce je už hodně týdnů o cca 30 % nižší, počet žádostí o očr je Xnásobně vyšší, stav neschopenek taky (ne že by byli všichni nemocní, ale přibyly stovky těch, co je "poslali" zaměstnavatelé na neschopenku, karantény,...). to se přeorganizuje jedna radost :-) žádná agenda jim neubyla, na rozdíl od FÚ, kde to přeorganizovat s KB šlo.
Tak to ovšem není. Doba papírová skončila, propracovaný systém digitální správy přes e-Portál snížil personální nároky, dle odhadu min.práce o 40%, které chtějí propustit popř.převést na jinou agendu, např.v gesci jiného ministerstva. Navíc a to je trošku úsměvné, jaký mají tihle vyvolení úředníci obavy z coronaviru, jedou, a to nejen tenhle státní přebujelý moloch, v covid režimu.
no tak to máte zkreslené představy. co je úsměvného na tom, že z počátku úřady jely v "covid" režimu (teď už drahnou dobu jedou standardně, pouze je stále plno matek a otců na očr, když je tak královsky placené, ale to jsou i ve fabrikách, zdravotnictví, obchodech, OSVČ) ? úředníci procentuálně patří k nejčastěji nakaženým v ČR, víc dokonce než zdravotní sestřičky nebo doktoři. nebo bylo lepší nechat jet úřady naplno pořád, aby pak při onemocnění vypadl celý úřad na týdny z provozu?
Pokud jely v covidovém režimu na začátku, u nás neexistující nákazy, na tom opravdu nic divného není. Horší je, že se straní stran dodnes. viz, rozsáhlá upozornění na úřadech samotných u vstupu, na webových stránkách úřadů i portálu e-Podatelna. Vzhledem k tomu, že jsem byl zainteresován na sběru statistických dat nákazy covidem19 tak vím, že nejexponovanější byly profese jako policisté, hasiči, zdravotníci, prodavači potravin a lékáren. Ostatní profese, vč.zmiňovaných úřadů nebyly ve styku s lidmi, nákaza jim hrozila jen ze strany rodinných příslušníků. Jinými slovy, nemáte pravdu. A že se nic nestalo, když pracovníci FÚ ( kde byl zaznamenán jeden jediný případ úmrtí a to díky nařízení ministerstva financí v gesci regionální účetní, tč. ministryně Schillerové nezavřít pražskou filiálku v době, kdy mělo být zavřeno ) a OSSZ nepracovali, je tak nějak již symptomatické.
https://www.denik.cz/z_domova/koronavirus-cesko-penziste-zdravotnici-20200606.html
a i jiné statistiky zejména z plošného testování to vidí stejně. až teď teda asi "povedou" horníci. nevím, kde jste sbíral data vy, já v praze a jihomoravském kraji.
ano, na tom FÚ byl jeden případ úmrtí, ale také hodně nakažených.
VZP jede v částečném "covid" režimu stále. Máme kontrolu. která má být "v rámci opatření prevence nákazy COVID 19 provedena pouze na základě elektronicky zaslaných dokladů".
Kdybychom trvali na předložení papírových podkladů, musely by být 48 hodin v karanténě.
To píšu jen pro doložení nakolik jedou úřady standardně, ne že bych si stěžovala. I když pro nás vždy bylo jednodušší sebrat šanony a jet na pobočku, kde jsme strávili nejvýš půl hodiny. Ale spolupráce s paní byla perfektní, vše měla hned zkontrolované ten den, kdy jsme poslali podklady.
Já měl podobnou zkušenost předloni, když mi dali termín k doplnění dokladů ke kontrole do 10.12. kdy jsme byl mimo ČR. Volal jsme té přemoudřelé a silně oduševnělé pracovnici, že to tam dodám 15.12., že jsem v zahraničí a ona s klidem odvětila, že trvá na 10.12., neboť po tomto datu, již drží v úřadu Vánoce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
18. 6. 2020 12:44
Dobrý den,
jen na zamyšlení (nechci se do ničeho pouštět, jen mi vrtá hlavou) :
zaměstnankyně na OČR od 11.3. mi dnes volala, že jí ještě nepřišly žádné peníze, podařilo se mi protelefonovat k šikovné paní na OSSZ, která mi sdělila, že opravdu veškeré podklady mají (od 9.4. leží na PSSZ) a ještě na to nikdo ani nesáhl....
Existují pro správu sociálního zabezpeční nějaké pokuty za pozdní zpracování?
Děkuji