Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 6. 2020 15:31
Dobrý den, prosím o radu: v souvislosti s uzavřením škol nám zůstalo několik zaměstnanců v dubnu a květnu doma s dětmi. Do systému (POHODA) jsem zadala, že jsou na OČR, podklady poslala na sociálku a nevyplatila jim za dobu nepřítomnosti žádnou mzdu s tím, že dostanou dávku. Jen náhodou jsem se dozvěděla, že jedna z těch zaměstnankyň nemá na dávku ošetřovného nárok (jen proto, že kolegyně na sebe neuvedla telefon a paní ze sociálky tedy kontaktovala mě). Jak mám teď postupovat? Můžu ji nechat v systému evidovanou na OČR? Je smířená s tím, že nedostane žádné peníze ani od firmy ani od státu, ale teď ji (i mě) zajímá, jestli ji nemám převést na neplacené volno, což by ale pro ni znamenalo, že by si musela zaplatit zdravotní pojištění a myslím, že by se jí nepřítomnost nepočítala jako vyloučená doba (?? tady nevím, nejsem si tím úplně jistá.). Osobně si myslím, že to, jestli jí dávku přiznají nebo ne, firmu zajímat nemusí, ne? Pro nás je zkrátka na OČR…
Mimochodem mi při téhle příležitosti sdělil kolega, který loni čerpal 2x 9 dní OČR na péči o nemocnou maminku, že mu tenkrát dávku také nepřiznali. Tahle informace se ke mně vůbec nedostala, takže jsem ho normálně evidovala na OČR, jenže on si pokaždé za ten měsíc vydělal dost, aby na ZP odvedl víc než min. částku.