Potvrzení o evidenci na úp nepotřebujete, potvrzení o zaměstnání, tzv. Zápočťák, od posledního zaměstnavatele ano, protože na něm bývají zapsané exekuce, které ten zaměstnavatel prováděl. Pokud tam budou zapsané, musíte v nich pokračovat podle uvedeného pořadí. A oznámit všem uvedenym exekutorům, že dotyčný nastoupil.
Na co je Potvrzení z Úřadu práce, když i jako uchazeč o zaměstnání může daná osoba pracovavat a mít u nějakého zaměstnavatele podepsané Prohlášení poplatníka daně a uplatňovat slevu na dani?
Přesně tak. Když byl do 14. vedený na ÚP a 15. nastoupil k vám - co Vám to potvrzení o evidenci na ÚP z hlediska uplatnění slevy řekne? Leda snad, když se tam píše, že podpora byla do 14. vyplácena - z toho vyplývá, že nikde být zaměstnaný (ani s podepsaným prohlášení ani bez něj) nemohl, protože jinak by podpora vyplácena nebyla. Ale když nebyla vyplácena, tak Vám to neřekne vůbec nic.
Kde máte oporu v Zákonu o daních z příjmů?
Když zaměstnanec nepředloží Potvrzení o evidenci na ÚP - zaměstnavatel odmítne zpracovat RZD, i když vše ostatní zaměstnanec doloží a požádá včas o RZD?
Nebo co jako mzdová účetní zaměstnavatele uděláte, když zaměstnanec po část roku nebyl ani zaměstnaný, ani studující, ani nebyl registrovaný na Úřadu práce? A prostě nemá "co" doložit"
Ano, zaměstnavatel v této zemi nemá právo na nic. jen povinnosti. To už jsem zjistila. Psala jsem, že pokud bude chtít udělat RZD, tak mu ho prostě neudělám, jelikož nevím, zda v období, které nedoložil, nemá nějaké příjmy. Nic víc, nic míň. Bude si muset udělat daně sám. To má logiku ne. A jestli chcete zákon na logiku, tak takový zákon v tomto státě neexistuje a jinde také ne. Pokud máte špatnou náladu, tak se jděte projít, nebo zrýt zahradu. A nesnažte se hádat, zákon nezákon. Doložit nedoložit. Přeji Vám hezký den. Z.
Takhle RZD přece ale nefunguje. Zaměstnanec při žádosti o RZD musí doložit "příjmy", ne "neodpracovanou dobu". Z Vaší strany nejspíš špatné pochopení Zákona o daních z příjmů.
ZDP § 38ch odst. 3) Plátce daně provede roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění jen na základě dokladů za uplynulé zdaňovací období od všech předchozích plátců daně ..
Nikde tam není uvedeno, že by měl zaměstnanec předkládat doklady o tom, že "neměl příjmy", nebo "nebyl zaměstnaný".
Přesně tak, zaměstnanec přece v žádosti o RZD podpisem stvrzuje, že neměl jiné zdanitelné příjmy než u posledního zaměstnavatele, případně které doložil potvrzením od předchozích plátců. Stejně tak klidně udělám RZD např. absolventovi školy, který nastoupil po prázdninách a nebudu od něj požadovat potvrzení o studiu (pokud nebude potřebovat uplatnit slevu.). Navíc potvrzení o evidenci na ÚP stejně nedokládá, že v té době neměl zdanitelné příjmy. Klidně mohl někde pracovat při evidenci na ÚP, pokud byly splněny podmínky nekolidujícího zaměstnání.
Kdyby to tak fungovalo, jak píšete, bylo to fajn. Je spousta lidí, kteří netuší, že když někde podepíšou příjmy, že se musí zdanit. Tak to je nejspíše o zkušenostech, který člověk má. Náš finanční úřad požaduje potvrzení o studiu, i když dotyčný nevyžaduje uplatnění slevy na studenta, bylo to podmínkou pro vrácení daně.
Spousta lidí netuší, že si mohou zažádat o RZD a pak netuší, co svým podpisem stvrzuje a vůbec netuší, co jsou zdanitelné příjmy. No nic. ÚP vystaví pro zam-tele, založím. Je to vlastně forma zápočtového listu. Pokud nikde evidovaný nebyl, napíše, že v té době neměl žádné zdanitelné (po vysvětlení, co to je) příjmy a mám pokrytý celý rok. Po finanční kontrole, chce rozdíl po zam-teli. Kde ho budeme honit. Hezký den. Z.
Správce daně může po poplatníkovi vyžadovat věci, na které se nesmí zaměstnavatel zaměstnance pomalu ani zeptat. Stále je velký rozdíl mezi tím, co umožňuje zaměstnavateli Zákon o daních z příjmů a co umožňuje správci daně Daňový řád.
Forma zápočtového listu to není. Potvrzení o zaměstnání, vystavené podle § 313 ZP, je zaměstnavatel povinen si vyžádat na základě odst. 1) § 294 Zákona č. 99/1963 Sb. kvůli "nařízení výkonu rozhodnutí srážkami z jeho mzdy".
Pokud byste chtěla kvůli exekucím něco podobného z Úřadu práce, tak nemůžete požadovat Potvrzení o době vedení uchazeče o zaměstnání v evidence uchazečů o zaměstnání, ale "Potvrzení o nařízení výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy"
Souhlasím a stále si stojím za tím, že pro RZD platí co zaměstnanec podepsal v žádosti. Zaměstnavatel není detektiv, aby si zjišťoval jestli zaměstnanec náhodou nemá příjmy, o kterých mu neřekl. S vyžádáním potvrzení o studiu od FÚ jsem se také setkala, ale pouze u DP podávaného poplatníkem. A ani to nepotvrzuje, že onen student neměl ještě nějaké další příjmy. A nikde není povinnost, že člověk musí být po celý rok buď zaměstnaný, nebo evidovaný na ÚP. Co když se někdo třeba opomněl nebo nechtěl přihlásit na ÚP, tak ho kvůli tomu nenechám bez RZD. A naopak - jeden zaměstnanec před pár lety chtěl uplatnit manželku, potom si vzpomněl, že dědila. Kdyby mi to neřekl, jak mám jako mzdová účetní ručit za to, že by mi podepsal nepravdivý údaj?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 6. 2020 13:57
Dobrý den, prosím Vás, když nastupuje nový zaměstnanec, vyžaduje se po něm zápočtový list předchozího zaměstnavatele. Pokud byl na ÚP, vyžadovat potvrzení o evidenci na ÚP? A je třeba i zápočtový list předchozího zaměstnavatele před tím, než šel na ÚP?
Děkuji. Jsem začátečník, každá rada mi pomůže.