Dovolená po MD u 12 hod.směn

• (neregistrovaný)

23. 6. 2020 12:59

Prosím, nikde jsem nevyčetla, jak vypočítat nárok na dovolenou, která je k čerpání bezprostředně po MD u nerovnoměrného provozu - 12 hod.
    Pokud by např.MD končila 31.3., tak jaký nárok vznikne od ledna do března? Maximálně toto období zahrnuje 47 směn. (U 8 hod.pr.doby by vznikl nárok na dovolenou celoroční).
    U 12 hod.směn mám počítat také 60 odpracovaných směn? Pak by celoroční nárok vznikl až kdyby MD končila 30.4.
    Opravdu mám počítat skutečně odpracované směny? a za každých 21 dát 1/12?
    Moc děkuji:)
    Jitka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 6. 2020 13:51

Líba (neregistrovaný)

"§ 216
      (3) Pro zjištění, zda jsou splněny podmínky vzniku práva na dovolenou, se posuzuje zaměstnanec, který je zaměstnán po stanovenou týdenní pracovní dobu, jako by v kalendářním týdnu pracoval 5 pracovních dnů, i když jeho pracovní doba není rozvržena na všechny pracovní dny v týdnu;"

• 23. 6. 2020 15:09

jituna11 (neregistrovaný)

Paní Líbo děkuji, ale z tohoto právě moudrá nejsem. Pokud vy tomu rozumíte a jste ochotná odpovědět mi konkrétně na můj dotaz, budu vám moc vděčná.
      díky

• 23. 6. 2020 15:22

Líba (neregistrovaný)

Jestliže pracovala od 1.1. do 31.3., je to 91 dnů, tj. 13 týdnů. Pracovala na plný úvazek, tak počítáme 5 odpracovaných dnů za týden, 13 x 5 = 65 dnů. Má nárok na celoroční dovolenou.

• 24. 6. 2020 7:27

jituna11 (neregistrovaný)

Aha, takže toto je stejné pro rovnoměrně i nerovnoměrně rozloženou pracovní dobu?
      Měla jsem za to, že musím napočítat 60 směn, aby vznikl nárok celoroční, nebo za každých 21 nárok 1/12:)
      Děkuji, Jitka

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).