Pravděpodobně budete převedena na jinou práci a dostanete vyrovnávací příspěvek.
https://www.cssz.cz/web/cz/vyrovnavaci-prispevek-v-tehotenstvi-a-materstvi
Jestliže lékař usoudí, že by to všechno ohrožovalo Vaše těhotenství, napíše Vám neschopenku. Promluvte si s ním.
Předpokládám, že cesta na skútru je cestou do zaměstnání a zpět, tzn., že záleží na vás zda ji absolvujete či nikoliv. Zaměstnavateli do toho nic není.
Uvádíte, že teprve plánujete, tedy v současné době ještě nejste těhotná. Zaměstnavateli zatím z toho vyplývá pouze povinnost vás v případě, že při práci přichází v úvahu expozice rizikovým faktorům poškozující plod v těle matky, vás o tom informovat.
Až budete těhotná, je zcela na vás, zda to zaměstnavateli oznámíte, či nikoliv. Pokud ano, což ve vašem případě doporučuji, vznikne mu celá řada dalších povinností, které bude muset vůči vám plnit, včetně vyhodnocení zda nevykonáváte těhotným ženám zakázanou práci a následně vás případně přeřadit na jinou práci, kterou budete moci vykonávat. V případě, že takovou nebude mít, je v praxi běžné řešit to rizikovým těhotenstvím (což není košer).
V tom případě musí zaměstnavatel zajistit BOZP i ve vztahu k této činnosti. Jedná-li se o jím provozovaný skútr, musí především vydat místní provozně bezpečnostní předpis pro bezpečné provozování dopravy, v kterém upraví pracovní a technologické postupy při provozování dopravy skútry, což mimo jiné znamená i stanovení podmínek přepravy těhotné zaměstnankyně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 6. 2020 17:09
Dobry den, chtela jsem se zeptat, s pritelem planujeme miminko a ja pracuji jako kucharka na hrebenech hor,takze v zime jezdime na skutru a obcas se taky stane ze se ten skutr preklopi, a v kuchyni jsme prevazne sama takze se nevyhnu zvedani tezkych veci. Chtela jsem se zeptat jestli mi pak doktorka napise rizikove tehotenstvi sama nebo si o to mohu dazadat. Dekuji za odpovedi