Pro výpočet odstupného by se použil hodinový průměr pravděpodobný. Ale protože píšete, že nešlo o nemoc v důsledku pracovního úrazu nebo nemoc z povolání, tak odstupné by Vám náleželo jen pokud byste od zaměstnavatele dostal výpověď pro nadbytečnost (předpokládám, že důvod stěhování nebo rušení zaměstnavatele nepřichází v úvahu) anebo pokud byste se na ukončení dohodli a důvodem by byla Vaše nadbytečnost (tzn. zaměstnavatel rozhodne, že se Vaše místo ruší a tím pádem se stanete nadbytečným).
Ani KS nemůže určit, že byste dostal odstupné, kdyby nešlo o důvody ukončení, na základě kterých náleží dle zákona odstupné. Můžete dostat nějakou odměnu, nějaké "odchodné", ale nebude to odstupné, ze kterého se neodvádí pojištění.
Ale třeba zaměstnavatel rozhodl o organizační změně a vy jste se stal nadbytečným a bude náležet odstupné. Píšete, že nemoc Vám dávno skončila a Vy jste v invalidním důchodu. Ale pracovní poměr tedy ukončen není? Co děláte - chodíte do práce nebo jste bez náhrady mzdy doma?
Já jsem zase čekala, že mu někdo odpoví, jak se zjišťuje pravděpodobný výdělek a ne že bude zahlcen informacemi, na které neptal a dotazy, které s výpočtem pravděpodobného výdělku nesouvisejí.
Takže pane Franto:
Pravděpodobný výdělek odráží výdělkovou úroveň, které by zaměstnanec dosáhl, pokud by v rozhodném období pracoval, přičemž rozhodným obdobím je zde předcházející kalendářní čtvrtletí. Řada zaměstnavatelů ve vnitřním předpisu, popř. i v KS stanoví pravidla pro výpočet, což je praktické zejména v případě, že zaměstnavatel poskytuje řadu složek mzdy, mnohdy i složky mzdy nad rámec zákona (= ověřte si u zaměstnavatele).
Neplatí-li u zaměstnavatele jím stanovená pravidla, přichází v úvahu několik způsobů výpočtu. Je možné vybrat zaměstnance, kteří konají stejnou práci nebo práci stejné hodnoty (= jejich práce je zařazena do stejné skupiny prací, pokud jde o složitost, odpovědnost, namáhavost, pracovní podmínky apod.) a jejich zjištěné průměrné výdělky zprůměrovat. Tento postup je běžně akceptován i v rozhodovací praxi soudů, a to z důvodu, že je přezkoumatelný.
Nebo je možné stanovit, co by bylo, kdyby bylo a z těchto předpokladů pravděpodobný výdělek vypočítat. Tento postup je více založen na subjektivismu, tudíž je napadnutelný.
Říkala jsem si, že nemá smysl mu vypisovat všechny způsoby určování pravděpodobného hodinového průměru, protože stejně se to dá všechno shrnout jednou větou: zeptejte se mzdovky, jak a podle čeho ho určí a kolik to bude. Zeptat se ho, na základě čeho očekává odstupné, je v pořádku, protože by třeba mohl být upozorněn, že očekávané odstupné mu náležet nebude.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 7. 2020 8:47
Dobrý den, chci se zeptat, jak se vypočítává průměrný příjem. Od 22.5. 2019 jsem začal marodit. 3.6.2020 mi skončila nemocenská a přešel jsem do plného invalidního důchodu.
Jak se bude počítat průměrná mzda pro odstupné.
Děkuji