Měsíční sleva na poplatníka DPP

• (neregistrovaný)

22. 7. 2020 8:29

Dobrý den,

naše mzdová účetní je na dovolené aby mohla zodpovědět dotaz zaměstnanců na DPP.
    Studenti pracují od 8.6.2020 na DPP. Podepsali prohlášení k dani- sleva na poplatníka.
    Mzdová účetní v 6/20 do odměny neuplatnila slevu na poplatníka protože DPP netrvala celý měsíc. Tak to bylo i pracovního poměru. Je to správně?
    Já v zákonu nemůžu najít. Prosím, můžete mi poradit?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 7. 2020 9:10

Líba (neregistrovaný)

Pokud studenti neměli do 7.6.2020 podepsané prohlášení u jiného zaměstnavatele, mohla jim slevu uplatnit.

Pokyn GFŘ D-22 k § 38k odst. 6.

• 22. 7. 2020 10:47

Radka 23 (neregistrovaný)

Právě že neměli. Velmi se proti tomu ohradili a chtějí po mě znát podle jakého zákona jsme postupovali. Já jsem hledala, ale nenašla jsem nic, kde by bylo napsáno, že pokud k nám do PP nebo na DPP nastoupí někdo během měsíce tak jako tito studenti máme uplatnit až od celého měsíce resp. od prvního dne. Jiné je to u PP kdy nastupuje od druhého zaměstnavatele, tomu rozumím, ale když někdo nastoupí z ÚP tak je to asi stejný případ.

Děkuji, pěkný den R.

• 22. 7. 2020 18:22

Kara1 (neregistrovaný)

O tom už jsme zde diskutovali vícekrát. Pokud někdo nastoupí v průběhu měsíce a podepíše prohlášení s tím, že žádá uplatňovat slevu, jak má účetní poznat, že dotyčný neměl předtím v témže měsíci
      zaměstnavatele, který by mu uplatnil slevu? Zvlášť když nemá žádný ZL od posledního zaměstnavatele, na kterém by viděla, dokdy byl zaměstnaný. A i když nástupuje z úp, mohl být při evidenci někde zaměstnaný a uplatňovat tam slevu. Proto já vždy chci, aby v průběhu měsíce nastupující zaměstnanec do prohlášení krátce vepsal, že od 1. do... (do dne před nástupem) neměl nikde podepsané daňové prohlášení s uplatněním slevy. Nebo aspoň u toho křížku u slevy uvést např "od června" (tj. už v měsíci nástupu). Pokud toto není vyjasněné, taky dávám slevu až od následujícího měsíce. A pak se daň vyrovná v RZD nebo v přiznání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).