S druhou větou odpovědi nemohu souhlasit. Není zohledněno, zda se jedná, či nejedná o osobou povinnou k dani. Jen to, že se jedná o "neplátce" není při rozhodování do zařazení do jednotlivých oddílů KH to jediné. Ještě se musí řešit, zda se jedná či nejedná o osobu povinnou k dani.
Napsala jsem to stejné. Že osoba povinná k dani může být plátce i neplátce - registrovaný nebo neregistrovaný k DPH. Jaký by potom mělo smysl KH, když do odd. A4 mezi plátce DPH nad 10 tis. uvedu i neplátce DPH. FÚ se to potom nespáruje, když neplátce žádné KH nepodává. Nějak v tom smysl nevidím. Každého odběratele mám ověřeného přes ARES a tam DIČ uvedené není, pokud není registrovaný k DPH. Ověřím si to radši na FÚ a budu mít jistotu, že to mám dobře.
stačí nastudovat oddíl A4, není třeba obtěžovat FÚ
https://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-placeni-dani/2015_Pokyny-k-vyplneni-kontrolniho-hlaseni-DPH.pdf
Stránky Finanční správy Časté dotazy a odpovědi
IV. DIČ odběratele – část A.4. kontrolního hlášení
Dotaz 1
Uskutečnil jsem zdanitelné plnění (prodej travní sekačky v hodnotě 28.000 Kč) pro podnikatele – neplátce DPH. V souladu s § 28 zákona o DPH jsem v tomto případě povinen vystavit daňový doklad (jedná se o dodání zboží osobě povinné k dani), nicméně v souladu s § 29 zákona o DPH nejsem povinen na tento daňový doklad uvést DIČ pro účely DPH, protože neplátci DPH nebylo ještě přiděleno. Danou transakci bych měl vykázat v části A.4. kontrolního hlášení, kde ale DIČ odběratele musí být vždy uvedeno. Jak mám v tomto případě postupovat?
Odpověď 1
V části A.4. se v kolonce DIČ odběratele uvádí u odběratelů – plátců DPH – DIČ pro účely DPH. V případě neplátců DPH (osob povinných k dani nebo právnických osob nepovinných k dani) se zde uvádí DIČ podle § 130 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád. Pokud odběratel nesdělí v rámci obchodní transakce dodavateli své DIČ, má se za to, že při pořízení plnění vystupuje jako fyzická osoba nepovinná k dani = konečný spotřebitel. Pak bude hodnota plnění uvedena do části A.5. kontrolního hlášení, a to bez ohledu na limit.
Děkuji za odkaz, ušetřila jste mě dotazu na FÚ. Moc času na podání stejně už nemám. Tohle všechno vím, a to stejné jsem vám i napsala. Dávno vím, že zákony logiku nemají, teď se to opět potvrdilo. Pokud mám odběratele - neplátce, kteří mi dobrovolně prostě své DIČ nedají, tak já ho nikde nenajdu. V Aresu najdu podle jména nebo IČ pouze u registrovaných plátců DIČ. V tom případě, jak psala paní před vámi, přijdou tyto doklady do odd. A5, i když jsou nad 10tis. Jiná možnost prostě není.
A pokud bych to DIČ znala, dám do odd.A4 to je mi jasné a bylo mi to jasné, ale logiku, jak jsem již psala to nemá. Protože KH slouží FÚ ke spárování - kontrole dokladů, když je doklad u mě, musí být i uvedeného DIČ. A pokud odběratel - neplátce, žádné KH nepodává, tak to FÚ nemá s čím spárovat. Nemám pravdu?
Brouzdala jsem i různě po netu, a našla třeba tyto odpovědi:
DIČ mají i ti, které nenajdete v registru DPH, tedy neplátci DPH. Neplátcům DPH však DIČ slouží pouze jako identifikátor při styku s finančním úřadem. Při jiných příležitostech by své DIČ uvádět raději neměli, aby nevyvolali mylný dojem, že jsou plátci DPH. Ti totiž naopak musí DIČ povinně uvádět na všech daňových dokladech.
Jsou případy, kdy se "neplátce" stal zpětně plátcem DPH. A pak při podání měsíčních Kontrolních hlášení přijaté plnění nad 10.tis.Kč uvede do svého Kontrolního hlášení podle jednotlivých plnění. Setkala jsem se s případem, kdy toto "zpětně" bylo i rok a půl.
U právnické osoby "neplátce DPH" přece znáte DIČ v případě, když znáte IČ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 7. 2020 10:02
Pěkný den přeji. Poprosím o radu. Fyzická osoba, plátce DPH, faktura pro neplátce nad 10.000,-. Vyfakturovala jsem samozřejmě s DPH. Zařadí se tento doklad do odd. A5 mezi platby do 10 tis. bez ohledu na to, že je na vyšší částku a odběratel není plátce DPH? V odd. A4 mi to totiž hlásí chybu, když není uvedeno DIČ odběratele. A ještě prosím ta částka 10 tis. je vč. daně nebo bez? Řádky A4 + A5 by měly sedět s ř. 1 a 2. DP, a mě to nějak nesedí. Stejně tak ř. B2 + B3 = č. 40. a 41. DP. Podotýkám, že dělám poprvé ručně, ne přes program účetnictví.