Ano pán trvá na výpovědi ze zdravotních důvodů. Nabízela jsem rozvázání dohodou dle § 49 ZP, ale na ČSSZ mu pracovnice řekla, že má nárok na rozvázání ze zdravotních důvodů a pán na tom trvá. Nemáme s tím problém, ale pán nezvládne dojet k našemu závodnímu lékaři, a já nevím zda mi k rozvázání ze zdravotních důvodů stačí pouze posudek o přiznání invalidita 3 stupně. Domnívám se že by měl být lékařský posudek, ale pán je dost tvrdohlavý. Sám se chtěl do práce vrátit na kratší úvazek s maximálním možným omezením. Jsme, ale slévárna a náš provoz to neumožňuje. Jsem s pánem trochu v koncích
Tak ať vám doručí výpověď, tam ať si napíše, že výpověď podává ze zdravotních důvodů, na to má právo. Před ukončením výpovědní doby ho vyšlete k závodnímu lékaři na výstupní lékařskou prohlídku. A buď k lékaři půjde nebo napíše, že výstupní lékařskou prohlídku odmítá.
Ne na tom netrvá. Ale chce skončit okamžitě, ke dni ukončení pracovní neschopenky. Což bylo včera 23.7.. Nepřistoupil ani na dvouměsíční výpovědní lhůtu a výpověď ze strany zaměstnance (končil by PP 30.9.2020). Napadlo mě jedině, že bych napsala výpověď ze strany zaměstnance a antidatovala ji. Jako že byla sepsána 30.4. a výpověď ke dni 23.7.2020. Je to možné, nebo by to zase muselo být pouze k 30.6.2020? Jsem v koncích. Chápu pánův zdravotní stav a chtěla bych mu vyjít vstříc, ale vážně netuším jak.
Takže nemocenská ukončena včera a nyní chce ukončit PP. Tak s ním ukončete PP dohodou k dnešnímu datu a na dnešek se domluvte na neplaceném volnu. Je invalidní důchodce, takže ZP nebude muset za den neplaceného volna platit. Nic složitého. A pošlete ho na výstupní lékařskou prohlídku, jak jsem již výše psala.
Děkuji všem. Ono v reálu je skutečně složitější. S pánem není řeč a na prohlídku prostě nepůjde. Odmítnutí prohlídky také odmítá podepsat. Na dohodu dle § 49 přistoupit nechce a nepodepíše a do práce také nepřijde. To mi oznámil hned. Myslí si, že když má invalidní důchod, tím pro něj všechno končí. A já ho vším dalším jen zbytečně otravuji. Zřejmě to dopadne tak, že pán odmítne cokoliv podepsat, do práce nenastoupí a bude mít výpověď pro porušení dle § 53 ZP. Uvidím co s ním ještě zmůžu. Všem moc děkuji. Pěkný den
Pokud nepodepíše žádné rozvázání PP ani výpověď, odmítne jít k posudkovému lékaři a nezačne chodit do práce? Jakou jinou možnost by pak zaměstnavatel měl než mu dát absenci a po nějaké době poslat výpověď pro hrubé porušení pracovní kázně dle §55 ZP (uvedla jsem starý paragraf).
A smím se prosím zeptat co je na tom špatně, abych se případně vyvarovala? Když jsem se ptala na právním oddělení ÚP bylo mi řečeno, že v případě, že pracovník nepřijde do práce a má absenci, opakovaně nereaguje na výzvy zaměstnavatele lze tento paragraf použít k okamžitému skončení pracovního poměru. Stačí zaslat doporučeně na adresu zaměstnance. Stejně jako když přijde pracovník opakovaně do práce pod vlivem alkoholu a nelze se s ním dohodnout na jiném způsobu řešení situace. Co je špatně na použití tohoto pararafu, který zní: porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem. Když se měsíc bez omluvy nedostavím do práce porušuji hrubě pracovní předpisy.
Vy ten rozdíl opravdu nevidíte?
Dokola píšete o hrubém porušení pracovní kázně, ale ZP v žádném ustanovené tento stupeň nezná. Pokud tam nenapíšete slova "zvlášť hrubým způsobem", ale jen "hrubým způsobem", zrušíte PP z důvodu, který ZP nezná, což může vyústit v neplatné rozvázání PP (i kdyby ten důvod věcně "zvonil").
Výpověď ani okamžité zrušení PP nestačí zaslat doporučeně, od 30.7. se doručování mění, ale o tom nejspíš víte.
Nejednalo se však ani o následek pracovního úrazu, ani nemoc z povolání. Navíc v tomto by mu posudkový lékař vystavil jasný závěr a hned by věděl jak na tom je. V případě slévárny je nemoc z povolání vcelku běžná. Pán ale k lékaři jít striktně odmítá. Máme závodního lékaře v Olomouci kde máme i provoz a pán bydlí v Brně. Je to prý pro něj nereálné se tam ve svém zdravotním stavu dopravit.
Náhled vzoru dohody o rozvázání pracovního poměru
Zaměstnavatel: Firma, s.r.o.
Sídlo: K Vahám 871, 360 52 Karlovy Vary
IČ: 12345678
Jednající: Jan Bureš, jednatel
(dále jen “Zaměstnavatel”)
a
Pan/Paní: Eduard Skrblík
Rodné číslo: 921843/4589
Bytem: Zanzibarská 208/11, 120 00 Praha 2
(dále jen “Zaměstnanec”)
uzavírají dle § 49 zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, tuto
dohodu o rozvázání pracovního poměru:
I.
Zaměstnanec a zaměstnavatel se tímto dohodli na rozvázání pracovního poměru založeného prostřednictvím pracovní smlouvy ze dne 2. 3. 2019, na základě které zaměstnanec pracoval u zaměstnavatele na pozici prodejce aut.
Pracovní poměr bude ukončen dne 11. 9. 2020.
II.
Důvodem, který vede k rozvázání pracovního poměru dohodou je špatný zdravotní stav zaměstnance. (Důvod se uvádí pouze tehdy, požaduje-li to zaměstnanec.)
III.
Tato dohoda o rozvázání pracovního poměru byla sepsána ve dvou vyhotoveních, z nichž jedno převezme zaměstnanec a druhé zaměstnavatel.
Praha 8. srpna 2020
(vlastnoruční podpis)
zástupce zaměstnavatele
(vlastnoruční podpis)
zaměstnanec
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
24. 7. 2020 8:17
Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanec chce skončit PP k 23.7.2020 ze zdravotních důvodů. Poslední rok byl v PN, která končí 23.7. a má od června přiznaný plný invalidní důchod 3 stupně. Z důvodu svého zdravotního stavu nechce jít zaměstnanec k našemu posudkovému lékaři (nemá se tam jak dopravit). Postačí k rozvázání ze zdrav. důvodů pouze přiznání invalidity nebo je striktně nutný také lékařský posudek? Jsme slévárna a se zdravotním stavem popsaným v posudku o invaliditě je jasné, že tuto práci pán vykonávat nemůže. Moc děkuji