Dotaz

• 9. 8. 2020 10:07

Dobrý den, zamestnavatel mi nevyplatil cast mzdy. Jedna se o priplatek za vedeni, ktery je sjednan ve mzdovem predpisu. Teoreticky mne odvolal z funkce, kterou jsem byl pověřen, ale zatim nemam nic písemně, ani jsem nic nepřevzal. Nedostal jsem vyplaceny ani premie, ale ty jsou nenarokove. Nemel by zamestnavatel uvest konkretni duvod, co jsem nesplnil? Nic mi nevytkl. Jedna se o vyplatu za mesic kveten. Nyni jsem nemocen. Mohl bych dat okamžitou výpověď pro nevyplaceni casti mzdy? Do kdy je lhuta tuto moznost uplatnit?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 8. 2020 18:15

Aion3 (neregistrovaný)

Dobrý den! Mzda za práci vykonanou v květnu je splatná 30.6. (nebyla-li splatnost dohodnuta jinak). Aby zaměstnanec mohl zrušit pracovní poměr okamžitě, musí ještě uplynout 15 dnů, které má zaměstnavatel k dobrou. První den, kdy bylo možné pracovní poměr zrušit okamžitě, bylo 16. 7.
      Zrušit pracovní poměr okamžitě je možné ve lhůtě 2 měsíců ode dne, kdy se zaměstnanec o důvodu dověděl, nejpozději do 1 roku ode dne, kdy důvod vznikl. Ve Vašem případě se jedná o datum 16.9., roční lhůta se v tomto případě neuplatní.
      Nevíme, jaké jsou podmínky pro přiznání příplatku za vedení, nejedná se o složku zaručenou zákonem. I kdyby podmínky nároku byly splněny, je třeba zvážit, o jak vysokou částku se mělo jednat. Zákoník práce sice zmiňuje jakoukoliv část mzdy, ale soudy v řadě případů vyslovily názor, že se musí jednat o takovou částku, jejíž nevyplacení ohrozí zaměstnance na obživě, na plnění jeho zákonných povinností apod. Takže to zvažte. Na druhou stranu - pokud Vás zaměstnavatel tzv. odvolal, zřejmě s Vámi není spokojen, takže je otázkou, zda by se domáhal vyslovení neplatného rozvázání pracovního poměru.
      K odvolání se nelze vyjádřit - nepíšete, zda máte uzavřenu doložku odvolatelnosti, o jakou vedoucí funkci se jedná apod. Jen na okraj - tzv. pověření má dle judikatury účinky jmenování (nikoliv ve Vašem případě), resp. dohody o změně druhu práce. Je-li zaměstnanec z vedoucí funkce odvolán, nastupuje nabídková povinnost zaměstnavatele dalšího pracovního zařazení = zaměstnanec se automaticky nevrací na původní pracovní místo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).