Pracovní poměr skončil, smlouva Vám prodloužená nebyla, tak Vás zaměstnavatel dbem ukončení poměru odhlásil. To je zcela správně. Jak jsem pochopila, jste stále nemocná a pobíráte od sociálky nemocenskou. Na Úp Vás proto nezaregistrují. Zdrav. Pojišťovna ale neví, že pobíráte nemocenskou a že tedy nemusíte platit zdravotní pojištění, to jí musíte doložit - potvrzením ze sociálky o výplatě nemocenské. Zda budete mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství na základě výdělků ze skončeného zaměstnání, to záleží na tom, který je předpokládaný den porodu. Nástup na ppm (v rozmezí 6 až 8 týdnů před pravděpodobným dnem porodu) totiž musí spadnout do ochranné doby, která je 180 dnů od konce poměru. Ovšem za předpokladu, že poměr skončil už když jste byla těhotná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 8. 2020 21:21
Dobrý den, mám dotaz. Jsem těhotná a od 27.5 mi doktor vystavil nemocenskou ale 28.5 mi skončila pracovní smlouva na dobu určitou od 29.5 2019 do 28.5 2020 dnes mi volala VZP že od 28.5 2020 nemají mého plátce pojistného . Řešila jsem to s firmou, a prý jsem byla odhlášená ke dni kdy mi skončila smlouva a mám se hlásit na úřadu práce. Podle mě by sociální zdravotní měli platit po dobu nemocenské . Pak bych měla přejit na mateřskou s kterou mě také straší že na ní nebudu mít nárok
Děkuji za odpověď .