Ukončení pracovní smlouvy v těhotenství

• (neregistrovaný)

11. 8. 2020 21:21

Dobrý den, mám dotaz. Jsem těhotná a od 27.5 mi doktor vystavil nemocenskou ale 28.5 mi skončila pracovní smlouva na dobu určitou od 29.5 2019 do 28.5 2020 dnes mi volala VZP že od 28.5 2020 nemají mého plátce pojistného . Řešila jsem to s firmou, a prý jsem byla odhlášená ke dni kdy mi skončila smlouva a mám se hlásit na úřadu práce. Podle mě by sociální zdravotní měli platit po dobu nemocenské . Pak bych měla přejit na mateřskou s kterou mě také straší že na ní nebudu mít nárok
    Děkuji za odpověď .

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 8. 2020 1:41

Kara1 (neregistrovaný)

Pracovní poměr skončil, smlouva Vám prodloužená nebyla, tak Vás zaměstnavatel dbem ukončení poměru odhlásil. To je zcela správně. Jak jsem pochopila, jste stále nemocná a pobíráte od sociálky nemocenskou. Na Úp Vás proto nezaregistrují. Zdrav. Pojišťovna ale neví, že pobíráte nemocenskou a že tedy nemusíte platit zdravotní pojištění, to jí musíte doložit - potvrzením ze sociálky o výplatě nemocenské. Zda budete mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství na základě výdělků ze skončeného zaměstnání, to záleží na tom, který je předpokládaný den porodu. Nástup na ppm (v rozmezí 6 až 8 týdnů před pravděpodobným dnem porodu) totiž musí spadnout do ochranné doby, která je 180 dnů od konce poměru. Ovšem za předpokladu, že poměr skončil už když jste byla těhotná.

• 12. 8. 2020 7:41

katka2 (neregistrovaný)

Jinými slovy, neřešte to s firmou, řešte to se ZP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).