Odkup pozemku

• 14. 8. 2020 14:44

Dobrý den,
    Jsem majitelkou zemědělské budovy, chtěla jsem odkoupit obecní pozemek pod budovou a tři parcely. Dala jsem na radu pana starosty a jeho tvrzení, že pronájem pozemku je pro mě levnější, než daň z nemovitosti, ať pozemek nekupuji. Cena pozemku pro mne byla vysoká a navíc ji pan starosta navyšoval o stromy. Proto jsem se rozhodla, pozemek prozatím nekupovat s příslibem pana starosty, že pozemek si mohu kdykoli odkoupit v pozdější době ,, že náleží k budově a mám přednostní právo". V tu dobu jsem byla vdaná a manžel v budově podnikal. Po rozvodu, jsem chtěla budovu využívat a teprve zjistila, že bývalý manžel má pozemky pronajaté na dobu neurčitou a bez věcného břemene. Neměla jsem přístup k budově. Bývalý manžel mi přístup neumožníl. Vše co bylo v budově rozprodal a peníze si nechal. Policie mi nijak nevyšla vstříc, dokumenty zůstaly v budově a byly zničeny. Původně jsme se ústně domluvili s bývalým manželem na tom, že dům, který jsme zrekonstruovali je jeho otce a tak si ho nechá on a zemědělskou budovu, kterou můj otec předělal jako truhlarnu a slušně vybavil, zůstane mě. V tuto chvíli jsem proto byla naprosto bez financí. Pronájmem budovy, nebo prodejem jsem si mohla vyřešit špatnou fi.situaci. S žádostí požádala o zrušení pronájmu bývalému manželovi a pronajmutí pozemku mé osobě, starostou již byla jiná osoba. Starosta obce mi vyhověl s tím, že musím odkoupit všechny pozemky, protože náleží k budově. Nemohla jsem pozemky koupit. Nabídl možnost vzájemného prodeje: oni pozemky a já budovu. Měla jsem lukrativního zájemce se záměrem chovu koní, který by nenarušil chod obce. Starosta odmítl a tlačil mě do prodeje místnímu truhláři za směšnou cenu. Odmítla jsem. Nakonec starosta truhláři jeden pozemek prodal. Zažádala jsem znovu o odkup alespoň jednoho z pozemků, odkud mám dva vchody do budovy, třetí pozemek je s příjezdovou cestou. Starosta zvolil obalkovou metodu. Může takto postupovat? Jak se dostanu do budovy? Děkuji moc za odpověď. Donátová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).