tak zmatený dotaz tu teda dlouho nebyl. je tak zmatený, že si ani nejsem jistá, že budova je opravdu vaše :-) obraťte se na právníka.
(starosta nesouhlasí s tím, komu svůj majetek prodáte? pronájem pozemku je pro mě levnější, a najednou zjistíte, že ho má pronajatý ex a ne vy? Původně jsme se ústně domluvili s bývalým manželem na tom, že dům, který jsme zrekonstruovali je jeho otce a tak si ho nechá on a zemědělskou budovu, kterou můj otec předělal jako truhlarnu a slušně vybavil, zůstane mě. - takže je ta budova vaše? jste zapsaná v katastru jako vlastník?Nabídl možnost vzájemného prodeje: oni pozemky a já budovu. - a k čemu budete kupovat pozemky když prodáte budovu??)
starosta musí postupovat s péčí řádného hospodáře, takže prodat za tržní cenu, tudíž obálková metoda je ok.
Děkuji za odpověď:) možná je můj dotaz zmatený, protože celý problém je zmatený. Právníka si momentálně nemohu dovolit a půjčit si peníze na právní radu, to také nepřipadá v úvahu. Abych mohla pozemky koupit, prodávám svůj byt. A pozemky prodávají nyní. Pokud nebudu situaci řešit nyní? Pozemky prodají jiným zájemcům, v tom případě se nemám jak dostat do budovy. Proto Vás moc prosím o radu, zkusím dotaz popsat znova. Budova je zapsaná v katastru nemovitostí jako hospodářská budova a vlastním ji od roku 1997. Před tímto datem ji vlastnil můj otec a pozemky měl od obce pronajaté na dobu neurčitou. Budova tedy stojí na obecním pozemku, kterou obklopují tři další obecní pozemky. Jeden je veden v katastru nemovitostí jako ostatní plocha a nádvoří, další dva pozemky jako trvalý travnatý porost. K budově se přes tyto pozemky nedostanu, protože není zřízené věcné břemeno na přístup k budově. To je vpořádku? Postup starostů je vpořádku? Páni starostové tvrdí pokaždé něco jiného. Když jsem v minulosti (2013), pozemky chtěla odkoupit, doporučovali ať zůstanu u pronájmu, (přitom v tu dobu již měl pozemky pronajaté bývalý manžel), jak je to možné? Když jsem tuto skutečnost zjistila (2018), pokusila jsem se znovu o odkup pozemků, ale cenu nasadili tak vysokou, že jsem si ji nemohla dovolit. Namítla jsem fakt, že se jedná o ostatní plochu a zda nemohu koupit aspoň pozemek s příjezdovou cestou, nebo pozemek, ze kterého je umožněn vstup do budovy. Opírali se o fakt, že pozemky náleží k budově a proto je cena vysoká a pozemky nelze rozprodat zvlášť. Dva měsíce poté mi navrhli, abych prodala budovu, že zároveň prodají případnému zájemci všechny pozemky. Jak to dopadlo jsem popsala v předešlé konverzaci. Nedohodli jsme se. V loňském roce prodali jeden z pozemků. Jak je tedy možné, že najednou mohli jeden pozemek prodat? Nyní jsem chtěla koupit alespon pozemek, ze kterého mohu vstoupit do budovy a pozemek pod budovou. Bylo mi řečeno, že mohu opět podat žádost a že je to na dobré cestě. Žádost jsem podala před dvěma měsíci. A dnes mi bylo řečeno, že obalková metoda. Je to ok? Asi ano, píšete, ale i v případě, že jedině z tohoto pozemku, se dá vstoupit do budovy? Jak se tedy dostanu do budovy, když rozprodávají všechny pozemky okolo? To mohou? Omlouvám se, že to vše takto popisuji, ale mám pocit, že všichni lžou a manipulují. Je to jen můj dojem, nebo opravdu jednají protiprávně? Děkuji moc za odpověď.
Děkuji za názor, myslím, že v dnešní době, kdy je všeho dostatek se najdou lidi co si neumí představit, že někdo může žít na pokraji nouze. Kdybych měla na právníka, neotravovala bych tady a prosila o rady. A ani nepatřím do skupiny lidí co fňukají a sedí doma, čekají co jim dá stát za jejich válení doma. Do této situace jsem se dostala jen díky tomu, že jsem na dnešní dobu příliš hloupá, hodná, poctivá a důvěřivá v dobré úmysly lidí. Již jsem byla v situacích, kdy jsem potřebovala právníka a vím kolik to stojí. Ale děkuji. :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 8. 2020 14:44
Dobrý den,
Jsem majitelkou zemědělské budovy, chtěla jsem odkoupit obecní pozemek pod budovou a tři parcely. Dala jsem na radu pana starosty a jeho tvrzení, že pronájem pozemku je pro mě levnější, než daň z nemovitosti, ať pozemek nekupuji. Cena pozemku pro mne byla vysoká a navíc ji pan starosta navyšoval o stromy. Proto jsem se rozhodla, pozemek prozatím nekupovat s příslibem pana starosty, že pozemek si mohu kdykoli odkoupit v pozdější době ,, že náleží k budově a mám přednostní právo". V tu dobu jsem byla vdaná a manžel v budově podnikal. Po rozvodu, jsem chtěla budovu využívat a teprve zjistila, že bývalý manžel má pozemky pronajaté na dobu neurčitou a bez věcného břemene. Neměla jsem přístup k budově. Bývalý manžel mi přístup neumožníl. Vše co bylo v budově rozprodal a peníze si nechal. Policie mi nijak nevyšla vstříc, dokumenty zůstaly v budově a byly zničeny. Původně jsme se ústně domluvili s bývalým manželem na tom, že dům, který jsme zrekonstruovali je jeho otce a tak si ho nechá on a zemědělskou budovu, kterou můj otec předělal jako truhlarnu a slušně vybavil, zůstane mě. V tuto chvíli jsem proto byla naprosto bez financí. Pronájmem budovy, nebo prodejem jsem si mohla vyřešit špatnou fi.situaci. S žádostí požádala o zrušení pronájmu bývalému manželovi a pronajmutí pozemku mé osobě, starostou již byla jiná osoba. Starosta obce mi vyhověl s tím, že musím odkoupit všechny pozemky, protože náleží k budově. Nemohla jsem pozemky koupit. Nabídl možnost vzájemného prodeje: oni pozemky a já budovu. Měla jsem lukrativního zájemce se záměrem chovu koní, který by nenarušil chod obce. Starosta odmítl a tlačil mě do prodeje místnímu truhláři za směšnou cenu. Odmítla jsem. Nakonec starosta truhláři jeden pozemek prodal. Zažádala jsem znovu o odkup alespoň jednoho z pozemků, odkud mám dva vchody do budovy, třetí pozemek je s příjezdovou cestou. Starosta zvolil obalkovou metodu. Může takto postupovat? Jak se dostanu do budovy? Děkuji moc za odpověď. Donátová