Pokud tomu rozumím, navádíte stavy k 1.1.2020 ručně do jiného programu, než bylo účtováno v r. 2019.
Když všechny rozvahové účty navedete správně proti 701 a HV roku 2019 na 431, tak se musí aktiva rovnat pasivům a účet 701 musí mít nulový zůstatek.
Důležité je zkontrolovat, zda jsou jednotlivé účty správně (shodně s r. 2019) zaúčtovány na str. MD či D (například oprávky).
Nerozumím tomu "vyšší než 431", navést se musí všechny (samozřejmě ne třídu 5 a 6, ty jsou po uzavření účetních knih r. 2019 součástí HV).
Dobrý den, děkuji za odpověď. Ano, přesně tak, navádím ručně do jiného programu. Nejvyšší účet se zůstatkem (kromě třídy 5 a 6) je 429, takže navádím vše, co mám. HV na 431 také, přesně jak vyhodil předchozí program. Rozdíl je však v řádech milionu A oproti P... Nezaručuji ani, že je zůstatek v 2019 naprosto správě, ale neumím si představit, jak by vznikl tak veliký rozdíl... Na konci 2019 je 701 nulový, a celkový součet všech zůstatkových účtů v obratové předvaze je také nulový.
Chápu to správně, že všechny účty 5. a 6. řady na konci roku vytvoří HV, tudíž by neměl rozdíl na 701 být, když není rozdíl MD a D na konci roku? Jak tam mohlo vzniknout 1,5 mil?
Účet 701 je počáteční stav rozvážný, ten se v r. 2019 vynuloval při navádění počátečních stavů. Koncem roku při uzavírání účetních knih se všechny účty převedou na 702 - konečný účet rozvážný, ten by se zase účetní závěrkou převedl na 701.
Stavy v r. 2020 musíte navádět přes menu "Závěrkové operace - navedení počátečních stavů deníku". Účtování je vždy XXX/701, nebo 701/XXX. A HV roku 2019 zaúčtujete 701/431 (pokud je kladný).
Píšete, že nezaručujete, že zůstatky r. 2019 jsou správné, ale to je naprosto klíčové! To musíte mít zaručeno!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 8. 2020 23:50
Dobrý den, jsem začátečník, co vede PÚ pro malé s.r.o. Při navedení počátečních stavů deníku se mi o ohromnou částku nerovnají MD a D na účtě 701. Veškeré položky jsou snad zaúčtovány tak, jak mají být. Předchozí rok ještě není uzavřen. Neví někdo, co se dá zkontrolovat, abych našla problém, či jestli mi nechybí nějaký krok? Stavy dávám manuál (účty od 022 do 431). Zůstatek na konci minulého roku sedí, ale tam figurují i účty, které jsou “vyšší”, než 431.
Doufám, že dotaz alespoň lehce dává smysl, děkuji.