Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 8. 2020 15:38
Dobrý den,
ještě, než vyhledám reálnou právní pomoc jsem se chtěla ujistit, zda to má smysl. Mám dva propojené problémy.
Když mi bylo 18 dostala jsem k vyúčtování 3 letý nájem bytu, který jsem v 15 letech zdědila po mámě. Vyúčtování provedla předsedkyně SVJ (zároveň maminka pána, který měl byt v pronájmu). Já vyúčtování jen odsouhlasila -zrovna jsem dělala maturitu a autoškolu a vyúčtování jsem vůbec nerozuměla (čekalo se, až mi bude 18). Ve vyúčtování je několik, podle mě ne náhodných chyb, dohromady přesahujících 100 tisíc. Zjistila jsem to před pár měsíci, když jsem se sama naučila dělat vyúčtování.
Teď, ani ne před měsícem jsme se dohodli na ukončení nájmu. V polovině června (asi 14 dní před předáním bytu), mi pán volal, že má prosbu. Rád by prodloužil o 5 dní pobyt v bytě + dostal zpět kauci hned, to vše výměnou za přeplatek za rok 2019. Naléhal, že dcera jde na operaci a nestihl by se přestěhovat. Pochopila jsem to tak, že peníze z kauce potřebuje hned a nechala jsem ho z posledního nájmu odečíst kauci.
Při předání bytu byl byt v dezolátním stavu. Poškozené je tu snad úplně všechno. Nebylo ani vymalováno, ani uklizeno. Domluvili jsme se, že vzhledem k tomu, že mi zůstane přeplatek si opravy uhradím sama z přeplatku, až mi přijde na účet. Podepsala jsem tedy papíry, že byt je v pořádku. Do konce měsíce měl přijít přeplatek, přeplatek nepřicházel a tak jsem se po něm začala shánět. Nakonec jsem zjistila, že maminka ze SVJ zařídila pánovi, že přeplatek přišel přímo jemu na účet. SVJ ani bývalý nájemníci na písemné výzvy nereagují.
Úplnou náhodou (mám s bývalým přítelem složku na kriminální policii, za týránía napadení, na doporučení kriminalistů mám zapnuté nahrávání všech hovorů, kdyby se mne pokusil kontaktovat) mám nahrávku hovoru, ve kterém je jasně vidět, že s nabídkou výměny přeplatku za kauci přišel nájemce aprosil mě olaskavost. Dohodu následně nedodržel, přitom přišla čistě z jeho strany.
Je možné něco z toho dostat zpět? Jak formálně postupovat? Děkuji