Neoprávněný nárok na slevu na dítě

• (neregistrovaný)

17. 8. 2020 14:45

Dobrý den,

ráda bych se zeptala, jak postupovat v případě, že si zaměstnanec uplatnil za 2 měsíce neoprávněně nárok na dítě. Dítě ukončilo studium VŠ k 30.4. a zaměstnanec mi změnu nahlásil až dneska, tj. že za měsíc květen a červen měl ve mzdě slevu neoprávněně uplatněnu.
    Je možné mu částku 1617 Kč * 2 měsíce odečíst ze mzdy a tuto částku zaslat co nejdříve na FÚ. A jak je to s opravou mzdy? musím mzdy znovu otevřít a mzdu opravit?

Děkuji moc za radu

Lenka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 8. 2020 15:14

Líba (neregistrovaný)

On neukončil řádně? Máte potvrzení o studiu, kde je datum ukončení? Děti se většinou odhlásí až na konci semestru. Pokud ukončil řádně, opravdu za květen není nárok na daňové zvýhodnění? Měl celý květen pojištěné zaměstnání? 1.5. byl svátek,od toho dne zaměstnavatelé moc nezaměstnávají.

Neoprávněně uplatněné daňové zvýhodnění opravte ve mzdě za srpen. Do uzavřených mezd nesahejte.

• 17. 8. 2020 20:06

Lenousek82 (neregistrovaný)

Dobrý den,

studium bylo přerušeno ze zdravotních důvodů k 30.4.2020. Květen a červen bylo "jen tak" doma.
      A můžete mi poradit jak mám opravit ve mzdě za červenec? Můžu zaměstnanci strhnout daň. zvýhodnění za ty 2 měsíce, za které neměl nárok?

• 18. 8. 2020 8:43

. (neregistrovaný)

Netýká se tohoto "dítěte" ZDP § 35c / 6 / b / 2 nebo 3 ?

2. nemůže se soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz, nebo

3. z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost.

• 18. 8. 2020 8:47

Líba (neregistrovaný)

Měsíc, kde je chyba, spočítáte správně a rozdíl dáte do jednotlivých položek v měsíci, kdy provádíte opravu. Uděláte si poznámku, v kterém měsíci bude oprava provedena a naopak u měsíce, kdy opravujete, si uveďte, kterého měsíce se oprava týká.

Ve vašem případě to bude 2x sleva na dani mínusem. Jestli ještě nemáte červenec uzavřený, můžete v červenci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).