Hlavní navigace

Výpověď dle § 52 e ZP

  • (neregistrovaný)

    18. 8. 2020 8:06

    Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanec byl více než rok v PN. Po ukončení jsem ho poslala k závodnímu lékaři na mimořádnou prohlídku, a ten shledal že je pán dlouhodobě nezpůsobilý k výkonu zaměstnání. Domluvily jsem se tedy na výpovědi dle § 52 e) ZP. Vzhledem k tomu, že jsme slévárna nemáme žádnou práci, kterou by pán mohl s ohledem na svůj zdravotní stav dělat a potřebovali bychom rozvázat tedy hned. Jak vyřešit v tom to případě výpovědní lhůtu? Když pána pustíme do provozu hrozí, že si zdravotně ublíží a firma pak bude muset platit odškodné. V našem provozu není práce, kterou by pán mohl vykonávat. Děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 8. 2020 8:54

      Karla58 (neregistrovaný)

      Bohužel nechce kvůli vyšší podpoře v nezaměstnanosti. Také jsem mu dohodu nabízela.

    • 18. 8. 2020 9:31

      katka2 (neregistrovaný)

      Už jsem vám to jednou psala, ale klidně znovu. Ukončí-li dohodou, a pak si na úp prokáže, že to bylo ze zdravotních důvodů, nebude podpora krácená. Druhá možnost je, že dostane výpověď, 2 měsíce bude sedět na překážkách a nebude dosávat ani nemocenskou, ani mzdu, ani náhradu, ani podporu.

    • 18. 8. 2020 10:35

      Karla58 (neregistrovaný)

      Ano já vím a děkuji. Jenže pán si vzal právníka, který na dohodu v žádném případě nechce přistoupit a nedá si to vymluvit. Údajně se k tomu ÚP takto nestaví a nelze s ním v tomto bodě hnout. Trvá na výpovědi dle § 52 e a dvouměsíční výpovědní lhůtě. Pán s posudkem nesouhlasí a strašně moc chce pracovat. Jenže já se musím posudkem řídit a bez platného posudku pro něj prostě práci nemáme. Vůbec nevím co s ním. Asi bude muset dva měsíce zametat před budovou.

    • 18. 8. 2020 11:03

      Lenka Fu. (neregistrovaný)

      Píšete, že pán má právníka, proto výjimečně vkládám přesnou citaci zákona.
      Podle § 50 odst. 3 Zákona o zaměstnanosti (435/2004 sb. v platném znění) se podpora nekrátí, pokud zaměstnanec ukončil sám nebo dohodou pracovní poměr z vážných důvodů. Rozhodně nevidím žádný důvod, proč byste pro pána měli vymýšlet práci na 2 měsíce, kterou nemáte a mít s tím náklady na jeho mzdu. Pokud chce pracovat, může si hledat jinde práci, která pro něj bude vhodná.

      § 50 (1) Výše podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci se stanoví procentní sazbou z průměrného měsíčního čistého výdělku,37) který byl u uchazeče o zaměstnání zjištěn a naposledy používán pro pracovněprávní účely v jeho posledním ukončeném zaměstnání v rozhodném období podle pracovněprávních předpisů;38) pokud se u něho tyto pracovněprávní předpisy neuplatňovaly vzhledem k úpravě stanovené zvláštními právními předpisy pro právní vztah, ve kterém vykonával své poslední ukončené zaměstnání, zjistí se pro účely podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci jeho průměrný měsíční čistý výdělek obdobně podle pracovněprávních předpisů.
      38)(2) Výše podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci u uchazeče o zaměstnání, který naposledy před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání vykonával samostatnou výdělečnou činnost, se stanoví procentní sazbou z posledního vyměřovacího základu21) v rozhodném období přepočteného na 1 kalendářní měsíc.
      (3) Procentní sazba podpory v nezaměstnanosti činí první 2 měsíce podpůrčí doby 65 %, další 2 měsíce podpůrčí doby 50 % a po zbývající podpůrčí dobu 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu. V případě, že uchazeč o zaměstnání před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání bez vážného důvodu ukončil poslední zaměstnání sám nebo dohodou se zaměstnavatelem, činí procentní sazba podpory v nezaměstnanosti 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu. Ukončil-li uchazeč o zaměstnání sám nebo dohodou ve stejný den více zaměstnání, z nichž alespoň jedno bylo ukončeno z vážných důvodů, náleží mu podpora v nezaměstnanosti ve výši procentní sazby podpory v nezaměstnanosti podle věty první. Vykonával-li uchazeč o zaměstnání jako poslední před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání samostatnou výdělečnou činnost, ustanovení věty druhé se nepoužije. Procentní sazba podpory při rekvalifikaci činí 60 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu.

    • 18. 8. 2020 13:31

      katka2 (neregistrovaný)

      Tak mu dejte výpověď, 2 měsíce ho nechte sedět doma zadarmo a je to.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).