Můžete si vydělávat na dohodu, ale můžete i uzavřít nový PP nebo ukončit rodičovskou dovolenou před 3. narozeninami dítěte a vrátit se do původního zaměstnání. Záleží na tom, co vám při péči o dítě bude vyhovovat.
Určitě může od 2 let veku ve školce libovolně dlouho? Ja jsem teda OSVC ale kdyz jsem byla na rodicaku (tedy OSVC vedlejsi cinnost)do 4let ditete, tak jsem musela splnit ze dite smelo do skolky jen na 4h denne.
A na zdrav poj. jsem resila a rekli mi to same, ze abych byla osvc pecujici a tim padem nemela povinnost hradit zalohy na zdravotnim nesmím byt na rodicovske a dite nesmi na dyl nez 4h denne do skolky.
Jecto tedy pro OSVC jine?
Vy píšete o kategorii ve zdravotním pojištění "osoba pečující o dítě do 7 let nebo o 2 děti do 15 let". Abyste mohla být zařazena do této kategorie a nemusela platit plné zdravotní pojištění, musela být splněna ta Vámi uvedená podmínka.
My se bavíme o nároku na rodičovský příspěvek a tam musí být splněna ta podmínka školkové docházky do 2 let věku dítěte. U staršího dítěte už omezení ve školkové docházce není. Ale mám dojem, že dřív tam nějaká jiná podmínka byla, ale toto platí už dlouho.
Nevím, kdy jste pobírala rodičovský příspěvek. Nezapomínejte, že zákony se dost často mění. Teď platí toto:
Zákon o státní sociální podpoře č. 117/1995 Sb. § 31:
"(3) Podmínka osobní celodenní péče se též považuje za splněnou a rodičovský příspěvek náleží, jestliže
a) dítě, které nedosáhlo 2 let věku, navštěvuje jesle, mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení pro děti v rozsahu nepřevyšujícím 92 hodin v kalendářním měsíci,
b)....e)
docházka do uvedených zařízení se nesleduje u dětí starších 2 let."
Stát je plátcem zdravotního pojištění za matky na MD, osoby pobírající PPM, čerpající RD nebo příjemce rodičovského příspěvku.
Dále pak: "osoby celodenně osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku, ..... Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou i tehdy, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně, a jde-li o dítě plnící povinnou školní docházku, po dobu návštěvy školy"
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
19. 8. 2020 16:28
Dobrý den, prosím, kolik si může přivydělat maminka 3 letého dítěte, která pobírá rodičovský příspěvek do věku 4 let dítěte? Je nějak omezen i pobyt dítěte ve školce? Moc děkuji!