Hrozné zjisteni fakturace misto na s.r.o. na FO

• (neregistrovaný)

20. 8. 2020 22:20

Dobrý vecer, ted me málem porazilo! Jsem OSVC a take mam s.r.o. na s.r.o. jsme objednali zbozi, byla vystavena zakohova faktura a pote doplatek. Probehla pkatba z uctu s.r.o. a ja me vubec nenapadlo, ze mi zamenili odberatele misto na s.r.o. tak mi to vyfakturovali na FO. Bohuzel to je uz 3 roky zpet a vsechny faktury vzdy posilam ucetnimu a ten si nejspis take nevsiml, orotoze me na to neupozormil. S.r.o. neni pkatve DPH. Jak tento travl vyresit? Vubec nevim proc fakturovali na FO, kdyz vzdy odebirame na s.r.o.

Moc dekuji za pomoc, jsem jeste mirně zhrozena.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 8. 2020 22:48

Helena (neregistrovaný)

omlouvám se za chyby v textu, mě ta situace tak rozhodila, ze jsem to nasekala se spoustou chyb. Kdyby to nebylo k přečtení a pochopeni situace tak to zkusim popsat a hlavne napsat lepe.

• 21. 8. 2020 8:11

Helena (neregistrovaný)

Ještě mě napadlo, že platbu přece tím pádem nemohli spárovat, když jim přišla z účtu s.r.o. a faktura je na FO, ze to ani druhé straně nepřišlo divné?

• 21. 8. 2020 8:25

. (neregistrovaný)

Nepřišlo by to dodavateli divné. Přišly peníze pod nějakým v.s. a z jakého bankovního účtu(?) - neznám účetní, která by to při účtování banky zkoumala.

O kolik dokladů se jedná a v jakých cca částkách? Tisíce, statisíce,..

• 21. 8. 2020 8:29

Helena (neregistrovaný)

jedna se o jednu zálohovou fakturu a k ni konečnou fakturu, tedy 2 doklady kazdy za cca 80tis.

• 21. 8. 2020 8:50

. (neregistrovaný)

Kdy bude toto období u FO a s.r.o. "promlčeno" (co se daní týká)?
      PS. Věřte, stát se to může. Kdysi jsem zpracovávala účetnictví pro klienta, který z FO "přešel" na s.r.o. / FO stále fungovala / a po pár letech zase x měsíců likvidoval s.r.o. a vše mělo přejít zpět na FO. A protože si své jméno dal jako název s.r.o., tak se ještě 1-2 roky vracely faktury dodavatelům k přepracování / opravě. Tehdy jsem cca půlku doby, kterou jsem strávila nad účetnictvím, musela věnovat tomu, do které že to "firmy" vlastně doklad patří.

• 21. 8. 2020 9:22

Helena (neregistrovaný)

Zalohova faktura byla vystavena na kinci roku 2016 a k ni konecna faktura vystavena v breznu 2017. FO je platce DPH a s.r.o. neplatce DPH.

Vždy faktury ke zpracování Daňoveho přiznání posílám hromadne učetnímu, který na základě nich a vypisu z banky vypracuje priznani. U s.r.o. tedy přehled DPH a KO neděláme jakožto neplátce DPH. A u FO vypracovavam DPH a KH sama. Přehled o dani z příjmu za rok potom opět učetni. Pravděpodobně proto ani úcetnímu neprastilo do oci, ze mu posílám fakturu za s.r.o. fakturovanou na FO. :(

V účetnictví se moc neorientuju, proto přenechávam na účetním ale pokud je společnost která fakturu vystavila platce DPH museli tuto fakturu rozeosat do KH a tam tim pádem i DIC komu fakturovali a pokud tam uvedli me DIC jakožto FO tak já ale tuto fakturu ve svem KH jako výdaj nad 10tis. nemam.

Možná bych logicky měla zkusit oslovit firmu o opravu? Nicméně nevím, jestli musí vyhovět nebo je to čistě na jeho ochotě se s tím opravovat, protože on by musel udělat i opravu v KH zpetně a to by se mu nemuselo nejspíš chtít pokud nemá povinnost, jestli uvazuji správně.

Koukám, ze jako účetní jste řešila kde jakou lahůdku :) A teda obdivuji i klienta, ze mu nevadí si v tom dělat takový zmatky a bordel. Já jsem FO o par fakturach měsíčně a stejne tak i s.r.o. a snažím se mít vše v pořádku a vidíte, úplnou náhodou na mě vyskočí faktura stara cca 3roky o které jsem do včera neměla ani páru, ze je chybně. Celkem jste ne uklidnila, že se stávají i horší věci.

A moc Vám děkuji.

• 21. 8. 2020 10:11

Líba (neregistrovaný)

Rozumím dobře tomu, že odpočet DPH jste nenárokovala, protože s.r.o., kterému FAD ve skutečnosti patřila, není plátce DPH? FO si také odpočet DPH nenárokovala, protože věcně jí FAD nepatřila. Dodavateli ani FÚ se tedy v KH nemělo co párovat, nikdo chybu nemohl najít. A není žádný důvod z hlediska DPH cokoliv opravovat.

Daň z příjmů udělala účetní správně, pouze přehlédla na faktuře špatnou adresu odběratele. Pokud máte čím doložit, že materiál nebo službu spotřebovalo s.r.o., tak by s tím kontrola neměla vážnější problém.

Na vašem místě bych to hodila za hlavu.

• 21. 8. 2020 10:54

Helena (neregistrovaný)

Uff...ano je to přesně tak, FO odpočet nenárokovala. S.r.o. kterému faktura doopravdy patřila to ve výdajích (odpocet) byť s chybně uvedeným odběratelem za konkrétní rok má, nicméně není platce DPH tak to nikde víc neuvaděla, tim pádem se u společnosti, která si fakturu , s chybným DIČ "do KH dala ( a tedy odvedla z ni DPH) s ničím nemohla parovat.

Doložit bych mohla vystavenými fakturami za prodej tohoto zboží zákazníkům. Kdyby to zboží s.r.o. nenakoupila (nenechala vyrobit), neměla by logicky co prodávat.

Jelikož jako FO provozuji eshop, nakupuji toto zbozi za velkoobchodní cenu od s r.o. take do svého eshopu (na sklad). Pokud by tedy faktura patřila FO tak bych nenakupovala zboží od s.r.o. ale logicky bych ho mela na skladě.

Pak také u s.r.o. vedu skladové karty, kde vždy uvádím počáteční stav (naskladnění poctu kusu, kdy se kolik prodalo atd.) a stav skladu na konci roku. Z toho by též mohlo byt zřejmé, že to skutečně bylo určeno pro s.r.o.

Myslíte tedy, ze by se to při případně kontrole dalo vysvětlit?

Není FU divné ze se faktura s uvedeným DIC nesparovala a proc ji tedy FO (podle DIC) neuplatnila?

Děkuji, jste velmi laskavá a ochotná.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).