Co znamená to "nemohu z rozhodnutí nadřízeného nastoupit"? Na odstupné byste měla nárok, pokud Vám dal zaměstnavatel výpověď dle § 52 a až c (zřejmě by ve Vašem případě šlo o nadbytečnost) a Váš pracovní poměr by skončil po uplynutí výpovědní doby - předpokládám, že jste výpověď neobdržela. Anebo pokud byste se dohodli na ukončení poměru nějakým dnem a důvodem by byl některý z důvodu, uvedený v § 52 a až c (přepokládám ta Vaše nadbytečnost) - pak by Váš poměr skončil dohodnutým dnem (třeba 30.9.).
Jinak normálně nastoupíte 1.10. po neplaceném volnu do práce a uvidíte.
Můj nadřízený mi sdělil (zatím ústně), že pro mě nemá místo, nenastoupím tedy pro nadbytečnost. Ano, výpověď jsem zatím neobdržela. Ani návrh dohody, kterou bych měla v nejbližší době dostat, jen s ní nejspíš nebudu souhlasit, pravděpodobně se mi finančně nevyplatí oproti řádnému odstupnému.
Můj nadřízený mi sdělil (zatím ústně), že pro mě nemá místo, nenastoupím tedy pro nadbytečnost. Ano, výpověď jsem zatím neobdržela. Ani návrh dohody, kterou bych měla v nejbližší době dostat, jen s ní nejspíš nebudu souhlasit, pravděpodobně se mi finančně nevyplatí oproti řádnému odstupnému.
I na základě ukončení dohodou Vám bude náležet odstupné, pokud ta dohoda o skončení bude uzavřena z důvodu Vaší nadbytečnosti. Může to také probíhat tak, že Vám navrhnou dohodu o skončení dnem 30.9., ale Vy řeknete, že souhlasíte za podmínky, že si v té dohodě smluvíte odstupné víceměsíční, než kolik by Vám příslušelo ze zákona nebo kolik se dostává v té Vaší firmě, pokud je zaměstnanec u firmy aspoň 3 roky. Ze zákona je odstupné v takovém případě 3 měsíční, v některých firmách ale mají třeba v takovém případě smluvené nebo firmou stanovené třeba 6 měsíční. Pokud máte odstupné jen zákonné, tj. Vy byste měla nárok na 3 měsíční, pak můžete zkusit usmlouvat třeba 5 měsíční za to, že na tu dohodu o dřívějším skončení z důvodu nadbytečnosti přistoupíte.
Kdybyste teď ještě v srpnu převzala výpověď (píšu výpověď, ne návrh dohody. Výpověď a dohoda jsou dvě různé věci), pak pracovní poměr skončí 31.10., pokud byste ji převzala v září, pracovní poměr by skončil 30.11.).
Pokud se nedohodnete na skončení 30.9. a ani nedostanete černé na bílém, že z důvodu nemožnosti přidělovat Vám práci máte zůstat doma, tak se musíte 1.10. dostavit do práce a chtít přidělit Vaši práci. Rozhodně nezůstávejte doma jen tak, že Vám něco vedoucí řekl.
Až vám zaměstnavatel dá výpověď, první den následujícího měsíce začíná běžet dvouměsíční výpovědní doba. Pokud Vám ji bude předávat až při Vašem návratu 01.10., tak Váš pracovní poměr skončí 31.12.2020. Je-li Vaše místo opravdu zrušené, pak nebudete po výpovědní dobu vykonávat práci a náleží vám náhrada mzdy pro překážku v práci na straně zaměstnavatele a po skončení pracovního poměru i odstupné.
Dohodu bych úplně nezavrhovala, protože někdy zaměstnavatelé v těchto případech přiznávají vyšší odstupné, pokud zaměstnanec skončí hned.
Děkuji za odpověď.
Ještě jeden dotaz - chápu správně, že mi zaměstnavatel může dát výpověď s účinností nejdříve 1.10.? Mám za to, že během rodičovské dovolené (přestože prodloužené neplaceným volnem do 30.9.) mi zaměstnavatel dát výpověď nemůže.
Ano, moje pracovní pozice zde již aktuální není (je zrušena), ale pozice na podobné úrovni tu jsou, nicméně obsazené nově přijatými zaměstnanci. V případě, že bych tedy dostala výpověď 1.10., a dostávala náhradu mzdy, nemusím být fyzicky v práci? Plus poté 3 měsíce odstupné.
Vy už nejste na rodičovské dovolené, ta je pouze do 3 let dítěte a ani o den déle. Vy jste na neplaceném volnu, takže výpověď Vám mohou doručit kdykoli. Nevíte, od kterého data zaměstnavatel provedl nebo provede organizační změnu, tedy od kterého dne už je Vaše pozice (tedy druh práce, který máte ve smlouvě) zrušena. Můžete třeba obdržet výpověď, ale do konce poměru bude ještě existovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
26. 8. 2020 11:22
Dobrý den,
prosím o zodpovězení dotazu. 1.10.2020 se mám vrátit po rodičovské dovolené opět do zaměstnání. Zde ovšem nastaly nějaké organizační změny a ani na obdobné pozici nyní pro mě není místo a nemohu z rozhodnutí nadřízeného nastoupit. Mé dítě dosáhlo 3 let věku na jaře, sepsaly jsme z důvodu péče o dítě dohodu o neplaceném volnu od tohoto data až do 30.9.2020. Jaké mám prosím právo na odstupné? Jsem zde zaměstnaná od r. 2012. Dle mých informací mám nárok na odstupné ve výši 3 měsíčního pravděpodobného výdělku a podle jaké legislativy.
Předem děkuji moc za odpověď.