Dost komplikované... jen poznámka k DPH, uplatnit odpočet DPH můžete jen pokud použijete byt k uskutečňování ekonomické činnosti, ale např.pronájem nemovitostí je od daně osvobozen, místo podnikání u FO = místo bydliště,a pokud v bytě bydlíte tak musíte případný odpočet krátit.... těch problémů tam bude více, doporučuji zkonzultovat s daňovým poradce, na dlouhou odpověď zde není místo...
Na základě "čeho" si chcete uplatnit odpočet DPH"?
Copak můžete "byt" používat pro podnikatelskou potřebu? Nemůžete. Je to "byt", ne "nebytový prostor". Ne "kancelář"- ...
Zaplaťte si cca 10. tis. Kč na konzultaci u daňového poradce. Sice asi se Vám to bude zdát jako vysoká částka, ale hodně ušetříte na následných sankcích od FÚ.
OSVČ není firma, podnikáte vlastním jménem, do katastru by bylo zase zapsané vaše jméno. U FO je DIČ + RČ totožné
úroky z hypo. musíte krátit -odečíst pouze co slouží k bydlení
FO majetek do podnikání vkládá, Obchodním majetkem se rozumí majetek, o kterém poplatník s příjmy podle §7 zákona o dani z příjmů účtuje nebo ho eviduje v daňové evidenci. Není to předmětem zápisu v katastru nemovitých věcí.
Pokud tento byt budete využívat i pro osobní potřebu (budete tam mít trvalé bydliště ), odpočet DPH se krátí podle plochy, kterou budete využívat k podnikání a kterou pro osobní potřebu. Takže nemůžete odečíst celé DPH
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
28. 8. 2020 10:15
Dobrý den
Jsem OSVČ a již jsem plátce DPH.
Chci koupit byt od developera a uplatnit si odpočet DPH (15% =cca 600tis).
Úhrada bude hypotékou - asi na moje RČ, nebo musí být hypo na IČ/DIČ?
Přehled DPH podávám měsíčně, tedy v daném měsíci mi FÚ vrátí za DPH vrátí bezmála oněch 600tis resp. 577tis? (měsíčně odvádím 23tis. na DPH).
Musím pak byt komerčně využívat(pronajímat), nebo stačí pokud v něm budu mít sídlo?
Mohu si odečíst úroky z hypotéky v daňovém přiznání pokud v bytě budu bydlet (trvalé bydliště)?
Na katastru budu zapsaná já na RČ, nebo bude záznam o tom, že je koupen na DIČ?
Jak dlouho musím byt vlastnit, pro případ, že bych chtěla byt jednou prodat, bude problém s odpočteným DPH (vracení atd..)?
Pokud bych byt prodávala, musím jej opět prodat s DPH?
Pokud bych časem ukončila činnost jako OSVČ, stanu se automaticky jeho vlastníkem, budu vracet DPH-nějaké podmínky?
Děkuji předem za odpovědi.