Odpočet DPH za byt u OSVČ plátce DPH

• 28. 8. 2020 10:15

Dobrý den
    Jsem OSVČ a již jsem plátce DPH.
    Chci koupit byt od developera a uplatnit si odpočet DPH (15% =cca 600tis).
    Úhrada bude hypotékou - asi na moje RČ, nebo musí být hypo na IČ/DIČ?
    Přehled DPH podávám měsíčně, tedy v daném měsíci mi FÚ vrátí za DPH vrátí bezmála oněch 600tis resp. 577tis? (měsíčně odvádím 23tis. na DPH).
    Musím pak byt komerčně využívat(prona­jímat), nebo stačí pokud v něm budu mít sídlo?
    Mohu si odečíst úroky z hypotéky v daňovém přiznání pokud v bytě budu bydlet (trvalé bydliště)?
    Na katastru budu zapsaná já na RČ, nebo bude záznam o tom, že je koupen na DIČ?
    Jak dlouho musím byt vlastnit, pro případ, že bych chtěla byt jednou prodat, bude problém s odpočteným DPH (vracení atd..)?
    Pokud bych byt prodávala, musím jej opět prodat s DPH?
    Pokud bych časem ukončila činnost jako OSVČ, stanu se automaticky jeho vlastníkem, budu vracet DPH-nějaké podmínky?
    Děkuji předem za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 8. 2020 12:45

vladík

Dost komplikované... jen poznámka k DPH, uplatnit odpočet DPH můžete jen pokud použijete byt k uskutečňování ekonomické činnosti, ale např.pronájem nemovitostí je od daně osvobozen, místo podnikání u FO = místo bydliště,a pokud v bytě bydlíte tak musíte případný odpočet krátit.... těch problémů tam bude více, doporučuji zkonzultovat s daňovým poradce, na dlouhou odpověď zde není místo...

• 28. 8. 2020 13:09

. (neregistrovaný)

Na základě "čeho" si chcete uplatnit odpočet DPH"?
      Copak můžete "byt" používat pro podnikatelskou potřebu? Nemůžete. Je to "byt", ne "nebytový prostor". Ne "kancelář"- ...
      Zaplaťte si cca 10. tis. Kč na konzultaci u daňového poradce. Sice asi se Vám to bude zdát jako vysoká částka, ale hodně ušetříte na následných sankcích od FÚ.

• 28. 8. 2020 13:31

HTML

OSVČ není firma, podnikáte vlastním jménem, do katastru by bylo zase zapsané vaše jméno. U FO je DIČ + RČ totožné

úroky z hypo. musíte krátit -odečíst pouze co slouží k bydlení

FO majetek do podnikání vkládá, Obchodním majetkem se rozumí majetek, o kterém poplatník s příjmy podle §7 zákona o dani z příjmů účtuje nebo ho eviduje v daňové evidenci. Není to předmětem zápisu v katastru nemovitých věcí.

Pokud tento byt budete využívat i pro osobní potřebu (budete tam mít trvalé bydliště ), odpočet DPH se krátí podle plochy, kterou budete využívat k podnikání a kterou pro osobní potřebu. Takže nemůžete odečíst celé DPH

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).