Uživatelský účet na portále eidentita.cz

• (neregistrovaný)

28. 8. 2020 14:05

Dobrý den, chci se zeptat, manžel je fyzická osoba podnikající a já jsem OSVČ spolupracující. Dělám ve firmě veškeré účetní práce, máme 4 zaměstnance a málo kdy
    mám u nich pracovní neschopnost. Nyní ale jeden má v srpnu 2 dny prac. neschopnosti.
    Potřebuji to vše vyřídit s OSSZ , tak abych já mohla se tam dívat.
    Nyní jsem, ale asi udělala chybu, že jsem uživatelský účet na portálu národního -
    eidentita založila na svoje jméno, chtěli jsem jít dnes na Czech point, ale nyní se
    bojím, zda ten účet neměl být na manžela.
    Mně přišel identifikační kod.
    děkuji za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 8. 2020 23:32

iva.

Účet je na Vás, budete ho moci používat i pro soukromé účely - až se přihlásíte do e-portálu ČSSZ, budete si moci požádat například o svůj osobní výpis dob pojištění.
      Manžel jako OSVČ Vám dá zplnomocnění pro používání služeb ČSSZ pro jeho firmu.
      Nezapomeňte si zprovoznít notifikaci nových nechopenek na e-mail.
      Také mám e-identitu a k tomu zplnomocnění od zaměstnavatele. Ale v konečném důsledku jsem začala používat k přihlášení firemní datovku, protože proklikat se přes účet e-identity k přihlášení jako oprávněná osoba firmy bylo ... chtěla jsem napsat "o hubu", ale napíšu "příliš komplikované" - jméno, heslo, pak přijde do mobilu 12 místný kód, který zadíte. Po přihlášení musíte do "profilu" a přihlásit se jako pověřená osoba. Při přihlašování datovkou firmy Vás to rovnou přihlásí jako firmu, je to rychlejší.
      Kdybyste někdy neschopenku na portálu ČSSZ nenašla, ačkoli zaměstnanec tvrdí, že ji má, ať se podívá na svůj doklad od lékaře, na jakou firmu ji má vystavenou - několikrát se mi od začátku roku stalo, že lékař vystavil neschopenku na jinou firmu - například na sportovní klub, kde zaměstnanec vykonával nějakou pojištěnou činnost.
      Hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).