Nyní platí, že poskytovatel plátce zajistí, aby částka platební transakce byla připsána na účet poskytovatele příjemce nejpozději do konce následujícího pracovního dne po přijetí platebního příkazu - zákon č. 320/2017 Sb.
Váš klient má smůlu. Odepsáno 20., připsáno na účet ČSSZ u ČNB 21. - zaměstnavatel nesplnil podmínky pro prominutí pojistného.
Sice některé platby v rámci jedné banky mohou proběhnout v rámci jednoho dne, ale ČSSZ má účet u ČNB. Tam běžné obchodní firmy, pokud vím, své účty nemohou mít vedeny.
A ČNB ani neumožňuje přijetí "okamžité" od ostatních bank platby - odzkoušeno.
Dobrý den, také mám tuto zkušenost, pojistné bylo připsáno 24.7. a 21.8. a paní z OSSZ volala, že je to pozdě a nárok nemá za obě měsíce nemá, musela jsem poslat opravný přehled s plným pojistným a on musí doplatit. Každá OSSZ má svá čísla účtu a on si byl vědom, že posílal dlouho.
Zkuste si nechat vyjet sjetinu předpisů plateb tam je to vidět
Myslím, že se Šárka chtěla ujistit, že sociálka nekecá a opravdu byly peníze na její účet připsány až 21. Šárko, píšete, že 20. platíte odvody vždycky a myslela jste si, že je to v pořádku. Firma ještě neměla kontrolu ze sociálky, zdravotní pojišťovny nebo FÚ? Při kontrole se totiž řeší pozdní připsání. Teda nechávat odvod až na 20., zrovna když je ta včasnost tak důležitá a závisí na tom odpuštění části sociálního ... Já jsem firmy upozorňovala, aby odvody (hlavně odvod toho SP) daly pro jistotu nejpozději aspoň 2 nebo radši 3 dny pracovní dny před 20.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
31. 8. 2020 13:10
Dobré odpoledne všem,
chtěla jsem se zeptat ohledně odpuštění pojistného u firem - volala mi paní z OSSZ, že jeden náš klient nezaslal peníze do 20. a tudíž mu odpadá nárok na odpuštění pojistného. S klientem jsem to konzultovala, protože jsem to v bance viděla odeslané 20 a on nikdy nemá se splatnostmi problém a hlídá si to. Takže jsem paní na OSSZ volala znovu, že od nás to odešlo 20, jako každý měsíc a paní mi říkala, že u nich se to připsalo až 21, takže smolík.
Máte prosím někdo obdobnou zkušenost? Někde jsem totiž zaslechla, že je toto pojisné hrazeno na ,,sběrný,, účet, ze kterého je pak přeposílám na jednotlivá ossz, takže by bylo možné, že by ta prodleva byla u nich? Případně jak si vyžádat/zjistit, kdy je u nich ta platba připsaná?