Obrat pro DPH - dotace

• (neregistrovaný)

8. 9. 2020 13:26

Dobrý den.
    Přišla mi sms od finančního úřadu, že jsem za rok 2019 dle přiznání k dani z příjmů překročila v součtu §7 a §9 obrat 1 milion pro povinnou registraci k DPH a mám se zaregistrovat.
    V § 9 mám příjmy z pronájmu. V §7 mám prodej zboží a zemědělskou činnost. Součástí příjmů zemědělské činnosti jsou i dotace od SZIFu na ekologické zemědělství.
    Bez těchto dotací mám obrat pro DPH pod milion. Počítám, že tyto dotace (nejsou to dotace k ceně) nevstupují do obratu pro plátcovství k DPH.
    Prosím poraďte co mám udělat, nebo co napsat na finanční úřad, aby to bylo v pořádku a nezaregistrovali mě jako plátce DPH.

Děkuji a přeji hezký den.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 9. 2020 19:12

Emil2 (neregistrovaný)

Z příjmů nelze obrat bez dalšího dovodit. Jestli nemáte jinou evidenci, udělejte přehled, ve kterém vyjdete z příjmů. Příjem snižte o platby pohledávek z minulých let, záloh přijatých, vrácených poskytnutých záloh, za prodej dlohodobého majetku a těch dotací; a dále o platby za plnění, která nevstupují do obratu podle § 4a ZDPH. A zvýšte o nezaplacené pohledávky z roku 2019 vstupující do obratu, včetně případných pohledávek z uskutečněných plnění v roce 2019 nezaevidovaných do roku 2019. Přehled použijte pro FÚ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).