dobrý den, našla jsem podobný dotaz, tam bylo napsáno, pokud hodnota střešních nosičů přesáhne 40tis za rok, pak je to TZ. Je to kolem 7tis, zaúčtovat do nákladů, vést v podrozvahové evidenci a kdyby náhodou hodnota do konce roku přesáhla 40tis, tak TZ auta? A v srpnu dát nosičů evidenční číslo majetku? děkuji moc za rady
Dobrý den, pokud v roce pořízení a zařazení nového majetku se v účetnictví objeví další doklad spojený s tímto majetkem, zvyšuje se vstupní cena odepisovaného majetku. Dle mého názoru je to stejné, jakoby by například doprava stroje byla fakturována následně po zařazení. Taky je součástí vstupní ceny a ne náklad.
Ne, stejné to není. To neplatí pro jakýkoliv výdaj týkající se takového majetku, musí mít souvislost s pořízením. Když už jsou splněny podmínky pro odpisování (je zařazen), není výdaj, např. na zhotovení střešního okna, technickým zhodnocením, pokud nepřesáhne 40 tisíc, ale je běžným provozním nákladem (je-li uplatněn). Povinnou součástí vstupní ceny podle ZDP jsou všechna TZ až do prvního roku odpisování včetně.
dobrý den,
děkuji za odpovědi, přiznám se, že teď tomu vůbec nerozumím. Střešní nosič cca 8tis, nebudu teď dávat jako TZ auta, kdyby jsme ještě něco kupovali do konce roku a součet těch věcí by přesáhl 40tis, tak pak bych to dala jako TZ auta? Ještě nerozumím, jak bych to teď zaúčtovala? Omlouvám se, jsem natvrdlá.
Nemáte určený postup ve směrnici dlouhodobého majetku? Obvykle se v průběhu období účtuje předpokládané TZ hmotného majetku na účet 548A (nehmotného na 518A), analytiku si uděláte podle majetku. Na konci období zjistíte, jestli jste přesáhli určený limit a podle toho přeúčtujete zůstatek pod limitem na účet nákladů 501A (518A), v opačném případě na 02x (01x). Jestli je/není nosič samostatnou věcí je prvotní otázkou k posouzení, od toho se odvíjí ostatní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
9. 9. 2020 19:56
dobrý den,
prosím o radu, koupili jsme auto v červenci (nenárokujeme DPH ), v červenci jsme auto zařadili do užívání. V srpnu jsme koupili střešní nosič. Dostala se ke mě informace, že pokud dokoupíme k auto v stejném roce např. střešní nosič, musím udělat TZ auta. Jak mi bylo sděleno, tento střešní nosič, nebudeme moci použít na žádné naše jiné auto, protože tam nepasuje. Majetek evideuje do od 1-2999, 3000 - 39 999kč v podrozvaze a neodepisujeme. Nevím, jestli mám udělat k autu TZ nebo zařadit střešní nosič jako DDHM. Na druhou stranu se mi zdá divné, že bych lepila na střešní nosič evidenční štítek majetku. Prosím nevíte někdo jak to je? děkuji moc