Do dědictví půjdou nemovitosti, které otec vlastnil. Dům vlastní matka, tak ten do dědictví po otci nepůjde. Ten půjde až do dědictví po matce, pokud ho před smrtí neprodá nebo někomu nedaruje. Je to její vlastnictví. Stejně tak pozemky - pokud je otec nevlastnil nebo nespoluvlastnil, tak do dědictví nevstupují. Řízení bude přiděleno nějakému notáři, ten by měl všechny dědice obeslat - ale když nebude co dědit.... Ale on si sám zjistí, jestli otec měl účet a na něm peníze v den smrti nebo vlastnil nějaké akcie, auto, nemovitost, o které třeba nevíte (pole apod.). Samozřejmě notář nemůže vědět o nějakých cennostech nebo obrazech...
U nás to bylo také tak, nemovitosti, akcie a to auto myslím také. Že by přišel do domu obhlížet, co tam je, to ne. Neumím si představit ten jejich požadavek na dědění nemovitosti, kterou nevlastnil a vlastní ji jejich matka.
No požadavek bych tio nenazvala, beru to tak, že když moje matka zdědila rujnu a teprve po sňatku tuto rujnu oba ze svých financí zhodnotili tak přece on by tam měl taky něco mít ne? To je jako když se dva rozvedou a zhodnotí nějak něčí majetek ať je jeho nebo její tak ten druhý má přece nárok na to aby ho ta druhá polovička třeba vyplatila, jestli mi rozumíte. Taťka tam vkládal přece i svoje peníze nehledě na to, že dům spravil sám.
Zdravím, neberte to jako ďáblovo našeptávání, ale mám čerstvou zkušenost, že ani zápis v katastru jen na jednoho z manželů neznamená automaticky výlučné vlastnictví pro účely dědického řízení. Záleží, jak matka dům nabyla, zda se například neprováděla rekonstrukce financovaná ze společných peněz, nečerpal se na ní úvěr, který byl následně splácen ze společných peněz. Řeknu to na rovinu - pokud máte dobré vztahy v rodině a nebojíte se, že by vás matka v budoucnu chtěla "ošidit", tak to nechte být. Je to citlivé téma, těžko o tom mluvit bez znalosti věci.
Přehlédl jsem doplnění - takže k rekonstrukci ze společných peněz došlo. Pokud si dobře vzpomínám na judikát NS, dům (nabytý předtím dědictvím jedním z manželů) se tímto nestává součástí SJM, ale investor (druhý manžel) by měl nárok na náhradu vložených prostředků. V tomto případě ale investor zemřel, tím pádem není, kdo by tento nárok uplatnil. Podle mého názoru se nejedná o pohledávku (otce vůči matce), kterou by bylo možné dědit, ledaže by ji uplatnil ještě před svou smrtí.
hele ďáble, nechcete si nejdřív přečíst pořádně dotaz a pak odpovídat? takhle jste v dcerkách, které zajisté mají dobré vztahy v rodině, zejména s matkou, když se takhle ptají jak napadnout řízení o pozůstalosti, abyste pak svoji špatnou odpověď popřel a napsal vlastně to, co tu všichni od začátku píšeme? :-) děvčata už si brousila zuby na výpalné od paní matky, a zase prd. jestli je nevydědí, budou si muset počkat na její smrt.
dědit můžete jen to, co patřilo zůstaviteli. matka ještě nezemřela.
který notář vyřizuje pozůstalost zjistíte podle dne úmrtí.
https://www.nkcr.cz/seznam-notaru/rozvrhy-rizeni-o-pozustalosti
jste nepominutelné dědičky, tak vás notář má pozvat k projednání dědictví, i kdyby vás vydědil.
notář jako prvního zve vypravovatele pohřbu, což většinou bývají potomci či partner. ten pak má povinnost nahlásit nepominutelné dědice.
Jako někteří píšete, že si brousíme zuby na dědictví, tak to asi ani nebude, jde o ty vztahy, beru to tak, že otec se na baráku nadřel jako mezek a sám by chtěl aby jsme měly všechny stejně, jenže matka to tak asi nevidí, no spíš naše sestra ( generál) ani se k němu nechovala hezky. Matka ta ji poslouchá na slovo.Takže spíš ten kdo je hamížnej je ona a otec by nikdy nedopustil a by nás ona obrala. Jinak v žádné rodině to není ideální co si budem povídat. Někdy si připadám jak ve špatném filmu. Dům samozřejmě opravili ze společných peněz od výplaty k výplatě. Žádný úvěr nic. Přece podle dotazu se každej nemusí hned honit za dědictvím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
15. 9. 2020 17:14
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na něco ohledně dědictví. Nedávno mi zemřel tatínek, žil s matkou v rodinném domě, který je napsaný na ni. Za dobu manželství tento dům společně zhodnotili. Takže mě zajímá jestli bude tento dům a pozemky předmětem dědictví. Dále jestli budeme k dědickému řízení zvány jako dcery i když matka řekne, že tatínek nic neměl. Pokud přizvány nebudem, jak zjistíme, že toto řízení proběhlo a kdo je měl na starosti, zkrátka jak se dá pak napadnout a do jaké doby. Děkuji s pozdravem Černá