Byly děti matce svěřeny soudně do výlučné péče? Nebo mají střídavou či společnou péči?
Důležité je, jestli on vede společnou domácnost se svými dětmi. Přičemž jiné trvalé bydliště nevadí, důležitá je ta společná domácnost. Pomůcka: pokud on jí platí výživné na děti, pak on nemá se svými dětmi společnou domácnost. Pokud ona v žádosti o nějaké dávky, např. o přídavky, uvádí pouze sebe a děti, pak nemají společnou domácnost.
Zvýhodnění on nesmí uplatňovat od té doby, co nesplňuje tu podmínku společné domácnosti se svými dětmi.
Soudně nemají výživné nařízené. Nějak se domluvili. Paní chtěla žádat o přídavky, ale protože on má daňové zvýhodnění, tak by jí je nedali. Tak mi zaměstnanec napíše do růžového prohlášení, že od 1.9.2020 neuplatňuje daň. zvýhodnění a já to potvrdím pro paní (potvrzení pro účely dávek SSP).
Správně by neměl uplatňovat zvýhodnění už od doby, kdy nežijí ve společné domácnosti, tzn. od doby, kdy se domluvili na tom výživném a on odešel.
To výživné ona také totiž musí přiznat jako svůj příjem v uplynulém čtvrtletí, až bude žádat o přídavky na další čtvrtletí. Ovšem - když to nepřizná, začne ho přiznávat až od září a dohoda o výživném také bude až od září, tak asi nikdo nemá jak zjistit, že vlastně ty děti on nevyživuje společně s ní už od dřívějška.
Co se týká toho potvrzení, že on neuplatňuje daň.zvýhodnění od září pro účely jejích dávek, také jsem se s tím setkala, že to úřad vyžadoval.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 9. 2020 13:47
Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanec už pár měsíců nežije se svojí družkou. Ona má v občanském průkazu už i jiný trvalý pobyt (a je na rodičovské dovolené ). Mají spolu 2 děti.
Zaměstnanec už nesmí uplatňovat daňové zvýhodnění na děti a musí napsat změnu do "růžového Prohlášení"? Stačí když bude změna teď od září? Předem děkuji