Opravdu netuším jak to tedy je. Všude jsem se dočetl, že zařídit si firemního lékaře je povinnost každého zaměstnavatele. S tím souvisí i BOZP. Musí se tedy vést kniha úrazů, BOZP dokumentace a PO kanceláře. Firemní lékař prý zajišťuje dohled na pracovišti a v malé míře se stará i o BOZP. Máte s tím zkušenosti?
Podle § 244 odst. 1 je zaměstnavatel povinne vytvářet zaměstnancům pracovní podmínky, které umožňují bezpečný výkon práce, a zajišťovat pro zaměstnance pracovnělékařské služby.
Podrobnosti o poskytování pracovnělékařských služeb říká zákon č. 372/2011 Sb. Zaměstnavatel je povinen uzavřít smlouvu s poskytovatelem pracovnělékařských služeb. Zákon ovšem dává možnost pro práce, které jsou zařazeny do kategorie 1, aby některé služby pracovnělékařské péče (tedy ne všechny) byly prováděny registrujícím lékařem zaměstnance - obvoďákem. To se ovšem týká vstupních a periodických prohlídek, ale ne už třeba pravidelný dohled na pracovištích a nad výkonem práce nebo služby. Takže na to ho stejně potřebujete. Stejně tak, když je sice práce zařazena do kategorie 1, ale jiný zákon vyžaduje aby byly zdravotní prohlídky prováděny u smluvního lékaře pracovnělékařské péče.
Na to, že by vám závodní lékař nějak pomáhal z BOZP můžete zapomenout, kolikrát mají problém udělat jednou ročně kontrolu pracovišť a napsat k tomu protokol/zápis.
Pokud přijmu zaměstnance, potřebuji tedy zařídit kancelář/pobočku, BOZP a PO i firemního lékaře. Úplně nevím jak to udělat, abych nezkrachoval. Zaplatím za toto zařizování víc, než dám ročně zaměstnanci. Není nějaké jiné řešení, např. home office? Řeší mi to něco?
Moc děkuji za předchozí odpovědi.
Ano, tak to opravdu je. Podrobnější informace můžete nalézt na:
http://bozppo-neu.cz/?page_id=711 (zajištění BOZP v mikrofirmách).
Před uzavřením DPČ, DPP musí zaměstnavatel zajistit vstupní lékařskou prohlídku jen tehdy, kdy má uchazeč o zaměstnání vykonávat práci, která je podle zákona o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů (prací rizikovou nebo je její součástí činnost, pro jejíž výkon jsou podmínky zdravotní způsobilosti stanoveny jinými právními předpisy (např. řidiči z povolání podle zákona o silničním provozu).
O vstupní lékařskou prohlídku mi tak úplně nejde, tu si může zaměstnanec zařídit u svého praktického doktora. Ale podle zákona, ať už zaměstnanci potřebují prohlídky nebo ne, firma musí mít smlouvu s lékařem který zajištuje pracovnělékařskou péči a možná i nějaký lékařský dohled na pracovišti. Alespoň tak jsem to pochopil já. Mě jde spíše o to, co má firma udělat, aby bylo vše z právního hlediska v pohodě, aby neměla firma problémy.
Jak máte zaměstnaného alespoň jednoho zaměstnance, musíte mít zajištěného lékaře, který vám poskytuje pracovnělékařské služby. Nejedná se pouze o pracovnělékařské prohlídky zaměstnanců, ale zajišťování celé řady dalších činností v oblasti ochrany zdraví při práci. Výjimka z této povinnosti neexistuje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
22. 9. 2020 10:34
Dobrý den, mám malou firmu a potřebuji zaměstnat studenta na DPP. Podle všech informací nemusí moje firma platit zdravotní a soc. pojištění(pokud je výdělek studenta do 10 000Kč). Musí si firma i přes to zařizovat firemního lékaře? Neplatí zde nějaká výjimka?