Počítá ta změna systému, že mohou nastat situace, kdy bude faktura, která dojde v září 2020, zaevidována zpětně do účetnictví ledna 2020 a přitom byla např. mezitím zpracována mimořádná účetní závěrka a tak budou údaje v závěrce chybně?
OT. Jednou za svoji praxi jsem se setkala s firmou, která chtěla mít měsíční závěrky a pak to řešila tak, že na konci měsíce účtovala dohadné položky na náklady, ke kterým měla přijít faktura až následující měsíce. Dostat podklady od obchodníků dopředu atd. byly pro účetní občas opravdu nad jejich síly.
Já jsem to možná napsala špatně... Jde mi o to, co je účetně správně. My neděláme měsíční uzávěrky, že bychom měsíčně sledovali náklady, takže je nám v podstatě jedno, jestli máme fakturu v srpnu nebo v září. To řešíme jen na konci roku. Doteď jsme účtovali v měsíci přijetí a tím pádem se nám dobře kontrolovala daňová povinnost na účet 343. Když budeme účtovat dle duzp a odvod DPH dle přijetí, tak budeme muset 343 dopocitavat. Jak to děláte vy?
Děkuji.
Je to potom přece jednoduché, když už jste se vypořádala s 10+ datumy (splnění, vystavení dokladu, přijetí dokladu, vyhotovení účetního dokladu, zaúčtování, zahrnutí do období, uskutečnění plnění/povinností přiznat daň, uplatnění nároku na odpočet, měnového kurzu pro DPH, okamžiku uskutečnění účetního případu, měnového kurzu pro zaúčtování, ... možná jsem ještě nějaké zapomněl). Podle vyhotoveného účetního dokladu zaúčtuji k okamžiku uskutečnění účetního případu skutečnosti na něm zachycené. Jak, to záleží na tom, co určují směrnice o okamžiku uskutečnění účetního případu a o postupech účtování (kdy, kde, kam, k, kolik, čeho, v čem, jak, ...).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 9. 2020 11:02
Dobrý den, omlouvám se za možná hloupý dotaz, ale nenašla jsem nikde odpověď. Když mám přijatou fakturu duzp 31.8. a datum přijetí např. 10.9. Je mi jasné, že DPH + KH 09/20,ale zaúčtování do nákladů a na 343 mám udělat v 08/20 nebo stejně jako odvod DPH v září?
Řešíme teď v práci změnu systému, dosud jsme odpocet DPH i uctovaly faktury dle data přijetí. Teď prý máme účtovat dle duzp a odpočet DPH dle data přijetí.
Moc děkuji za odpověď.