Účetnictví hospody (501, 504, 601, 604

  • (neregistrovaný)

    23. 9. 2020 13:13

    Nikdy jsem hospodu (obědy, večeře, prodej doplňkového sortimentu jako cukrovinky, cigarety, tyčinky atd, pivo, kořalka) neúčtoval, vždy to byla FO s DE. Nyní bych jednu takovou mohl získat.

    Nedovedu si ale představit, jak rozdělovat nákupy na zboží a materiál, měsíčně je spousta dokladů s desítkami položek, jen v tom bych se hrabal snad několik dnů (a sčítal někde bokem každý doklad, 501, 504). Totéž v tržbách, číšníky nedonutím, aby rozdělovali prodej čepovaného piva, prodej lahvového piva, prodej čokolády a prodej párku v rohlíku, prostě zboží a "výrobky" (za což bych považoval i to čepované pivo).

    Z účetního hlediska, aby to bylo všechno tip-ťop, by to bylo neúměrně náročné na čas (třeba jen nad dvoustránkovým dokladem z Makra klidně mohu strávit čtvrt hodiny). Nějak si nedokážu představit, kolik bych si za to musel říci, ale vím, že by se to majiteli určitě nelíbilo :) A časově se mi do toho už vůbec nechce, pomalu už chci končit nebo alespoň činnost omezit.

    Chtěl bych se proto zeptat, jak takové hospody, restaurace účtujete? Napadlo mě všechno dávat na 501 (i třeba jednoznačně nákup zboží) a na výstupu všechno 601 (k nakoupenému "materiálu" čokoláda jsem přidal "vlastní práci", obsluhu a vlastně prodávám "výrobek") nebo všechno 602 (je to služba obsluhy s dodáním "nějakého materiálu").

    Díky za vaše postřehy!

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).