Máte tam hodně nepřesností:
Není to tak, že můžete dát 16. den po termínu (zřejmě máte na mysli výplatní termín) výpověď s nárokem na dvouměsíční odstupné.
Je to tak, v případě nevyplacené mzdy můžete nejdříve 16. den po její SPLATNOSTI pracovní poměr OKAMŽITĚ ZRUŠIT a vznikne Vám nárok na NÁHRADU MZDY ve výši tolika průměrných mezd, kolik měsíců by činila výpovědní doba (většinou bývá 2měsíční).
Přičemž: Splatnost mzdy je do konce měsíce, který následuje po měsíci, za který mzda náleží. Tzn. např. mzda za srpen je splatná do 30.9. Po marném uplynutí 15 dnů od 30.9., tzn. nejdříve 16.10., můžete okamžitě zrušit pracovní poměr z důvodu nevyplacené mzdy za srpen.
Rozdíl mezi okamžitým zrušením a výpovědí je ten, že když okamžitě zrušíte, tak okamžitě poměr končí, kdežto při výpovědi nejprve běží výpovědní doba a poměr končí až po jejím uplynutí.
Rozdíl mezi náhradou mzdy a odstupným je ten, že z odstupného se nesráží pojištění, kdežto z náhrady mzdy ano.
Nojo, může být. Pro Mumi - zjistěte si, kdy máte splatnost mzdy (to je něco jiného, než výplatní termín). Může se s tím výplatním termínem shodovat nebo může být později - až do konce měsíce. Podívejte se, jestli to nemáte v pracovní smlouvě nebo si to zkrátka zjistěte ve firmě (termín splatnosti je stanovený nebo třeba sjednaný s odbory). Pokud nic takového není, pak máte splatnost až poslední den měsíce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
25. 9. 2020 16:03
Dobrý den, mám dotaz ohledně mzdy.
Mam pracovbi smlouvu na dobu neurcitou a zamestnavatel mi nedal vyplatu. Je pravda, ze 15 dni po terminu pokud mi zamestnavatel nezaplati, mohu ted den 16ty podat vypoved z duvodu nezaplacene mzdy a ma v tom případě narok na 2 odstupné platy?
Dekuji za odpoved