Musí se počítat s výdělkem a z něho odvody za celý měsíc, ne jen za jednotlivé víkendy.
Obecně: Pracovní poměr : ZP se sráží vždy, z jakéhokoli výdělku. Ovšem zda bude sraženo jen z toho, co si v tom kterém měsíci vyděláte nebo jestli bude ještě sráženo více, aby byla odvedena nejnižší povinná částka ZP,to záleží na tom, jestli máte ještě jiné zaměstnání, kde Vám také sráží zp nebo jestli si platíte zálohu na ZP alespoň v minimální výši jako OSVČ nebo jestli jste pojištěný státem jako např. poživatel důchodu apod.
Sociální: vypadá to, že nepůjde o ZMR (tzn. Že ze smlouvy je vypočítatelné, že si máte měsíčně vydělat víc než 2999 Kč hrubého), takže SP bude sráženo z hrubého dosaženého výdělku (tj. 6,5% z toho, co si v tom měsíci vyděláte).
Daň: záleží na tom, jestli můžete podepsat a podepíšete daňové prohlášení a uplatníte slevu či ne. Podepsat můžete, pokud současně nemáte podepsáno u jiného zaměstnavatele.
Tak nejprve napište, jak to s Vámi je.
Kdybyste měl DPČ sjednanou podobně jako prac smlouvu ( tedy ne ZMR) a ten měsíční výdělek měl vždy vyšší než 2999, platilo by pro popis ZP a SP i daně to, co píšu u pracovního poměru.
Děkuji za odpověď.
Počítám samozřejmě s výdělkem za celý měsíc, tady šlo o to, že smlouva byla podepsaná tenhle pátek a já tedy řeším jestli je výhodnější tenhle poslední víkend v měsíci jít jenom jeden den nebo dva. Kdyby to byla smlouva na DPČ, tak by se mi vyplatil jenom jeden den, protože bych měl nějakých 2500 a ještě se slevou na dani by mi tahle částka zůstala, ale dva dny, to už by přesahovalo ty 3000 a rázem by naskočil vysoký odvod za zdravotní, tj. bych si paradoxně vydělal za dva dny méně než kdybych dělal jen jeden. Beru to tak, že u pracovní smlouvy to funguje co se týče zdravotního stejně.
Jsem OSVČ na hlavní činnost, nicméně zálohy na zdravotní začínám asi odvádět od října, takže v podstatě za září budu teď platit. Nejsem si jist, platil jsem poslední v březnu, pak přišlo to půlroční zrušení.
Máte-li vstup do PP od soboty 26.9., kdy Vám začíná první "směna", tak se domnívám, že zdravotní pojištění musí odpovídat minimu z 5-ti kalendářních dní (sobota - středa 30.9.), tj. 14.600 : 30 x 5 = 2.433 Kč a to hluboce překročíte, takže odvod na zdravotní bude ze skutečně vydělané částky. Pokud se mýlím, určitě mě tady někdo opraví. Jít do práce se Vám určitě v každém případě vyplatí. Zdravím
Pokud jde jen o září, tak budete mít ZP i SP srážení ze skutečně vydělané částky. Kdybyste měl DPČ, smluvenou v tom znění, ze kterého by nebylo možno předem zjistit, kolik si máte za CELÝ měsíc vydělat, např. Maximálně 20 h týdně, 160 Kč/h (označme takovou smlouvu jako ZMR), pak, pokud by výdělek v září nedosáhl 3000 Kč, byste v září neměl sraženo ZP (protože u DPČ se z výdělku pod 3000 nesráží ZP nikdy) a neměl byste sraženo ani SP, protože u ZMR se při výdělku pod 3000 SP nesráží. Pokud by znění DPČ bylo takové, že by z ní bylo možné předem vypočítat, kolik si máte za celý měsíc vydělat a že to má být víc než 2999 (např. Práce bude vykonávána v sobotu a neděli každý týden v rozsahu 20 h, 160 Kč/h), pak byste v září neměl sraženo ZP (pokud by byl zářijový výdělek pod 3000), ale SP by sraženo bylo v každém případě.
Jako ZMR lze sjednat jak DPČ, tak pracovní poměr. Rozdíl je jen v tom, že při takovém sjednání, tedy pokud je smlouva ZMR, se z výdělku z prac.poměru srazí ZP vždy, kdežto z výdělku z DPČ se ZP srazí, až pokud dosáhne nebo přesáhne 3000. SP se při výdělku do 2999 nesrazí, a to ani u DPČ, ani u prac.poměru. To jsem rozebrala jen září. Ale v dalších měsících, pokud si v každém měsíci vyděláte nad 2999, budete mít ZP a SP sraženo, ať už máte DPČ nebo pracovní poměr, ať už je sjednán jako ZMR nebo není.
Pracovní poměr má své výhody - máte nárok na dovolenou, na příplatky za práci o víkendu (což u DPČ není, pokud se to výslovně nesjedná), týkají se Vás výpovědní pravidla jako u každého jiného prac. poměru, kdyby Vás chtěl zaměstnavatel vypovědět. Nevýhodou je to, že vy také musíte dodržet výpovědní dobu nejméně 2 měsíce, pokud dáte výpověď (u DPČ je výpovědní doba jen 15 dnů).
Ano, děkuji.
Co mě ještě zajímá je, když u ZMR teď za září budu mít výdělek nižší než je minimální mzda a bude tam "doplatek zdravotního pojištění do minima" nebo jak se tomu říká, tj. zbytečně vysoký doplatek na zdravotní a jsem zároveň taky osvč na hlavní činnost, odvedu měsíční zálohu v minimální výši teď za září, tak by se potom ten odvod u zmr mohl zredukovat, ne?
Četl jsem, že se bych se měl nějak zkontaktovat s účetní a doložit jí, že jsem zaplatil minimální částku na zdravotní jinde a ona pak uplatní nižší odvod. Ale to se týkalo, že bych měl třeba 2 zaměstnání, nevím jestli to bude fungovat u osvč hlavní + zmr.
Jak Vám vysvětlovala EvaLi - pokud by se mělo v září dopočítávat a srážet ZP do minima, pak jen v poměrné části, odpovídající počtu dnů, na které je v září poměr sjednaný - a tuto poměrnou část si v září vyděláte tak jak tak. Takže budete mít ZP sražené jen ze skutečného výdělku. Navíc, u Vás není potřeba dopočítávat ZP ani v dalších měsících, protože si jako OSVČ platíte ZP zálohy alespoň v minimální výši - napište v tomto smyslu čestné prohlášení a dejte ho mzdové, aby věděla, že má ZP srážet pouze že skutečně dosaženého výdělku. Pokud byste si ty zálohy neplatil, pak by Vám musela v následujících měsících ZP při výdělku nižším než 14600 srážet "do minima". A to by dělala jak při pracovním poměru, tak i pokud by šlo o Dpč, pokud by výdělek z DPČ dosáhl aspoň 3000.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
25. 9. 2020 18:58
Zdravím, podepsal jsem včera pracovní smlouvu s tím, že jsem se prvně domníval, že se jedná o DPČ, protože práce je pouze o víkendy, nicméně teď vidím, že hodinová sazba je 160/h a za ten měsíc to bude výše než je minimální mzda, takže asi v pořádku.
Řeším tu teď jeden problém. Kdybych to měl na DPČ, tak si to vypočítám, ale takto se v tom trochu ztrácim. Když bych si za tenhle poslední víkend vydělal přes 3000, tak mi vznikne povinnost odvést zdrav. a soc. a v čistym nebudu mít ani 500. Za to když bych šel pouze jeden den, tak budu mít něco přes 2600, žádné odvody minus daň, něco přes 2000.
A teď konečně ta otázka, je tenhle postup co jsem výše popsal u DPČ totožný u klasické pracovní smlouvy nebo jinak?
Děkuji